Beckenbauer mal dohodu s Warnerom

NETKY.SK • 10 November 2015, 15:46 • 2 min
Beckenbauer mal dohodu s Warnerom

FRANKFURT - Odstúpenie Wolfganga Niersbacha z funkcie prezidenta Nemeckého zväzu (DFB) prenieslo ťarchu zodpovednosti za aféru okolo údajného kupovania hlasov na podporu kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2006 na Franca Beckenbauera.

slovakia

left justify in out

Šéf organizačného výboru šampionátu minimálne vedel o prevode 6,7 milióna eur na účet Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Zatiaľ iba priznal, že spravil chybu, viac sa k celej záležitosti nevyjadroval. V utorok sa však začali v nemeckej tlači objavovať informácie o jeho väzbách na iného bývalého člena exekutívy FIFA Jacka Warnera, ktorý podľa amerických vyšetrovateľov hral kľúčovú rolu pri rozsiahlych podvodoch. Süddeutsche Zeitung a Bild tvrdia, že Beckenbauerov podpis je na predbežnej dohode s Warnerom o preferenciách pri hlasovaní. Spísaná vraj bola štyri dni pred výberom dejiska, v ktorom Nemecko v roku 2000 zdolalo Juhoafrickú republiku. Nemci v nej Warnerovi sľúbili odohrať prípravné zápasy a poskytnúť vstupenky.


"Vyzývame Franza Beckenbauera, aby nám bližšie vysvetlil, čo sa v skutočnosti stalo," vyhlásil jeden z dvojice zastupujúcich prezidentov DFB Rainer Koch, ktorý potvrdil Beckenbauerov podpis na spomenutej dohode.


Prevod 6,7 milióna eur na účet FIFA vyšetruje frankfurtská prokuratúra. Záležitosť proti Niersbachovi, bývalému prezidentovi DFB Theovi Zwanzigerovi a niekdajšiemu generálnemu sekretárovi zväzu Horstovi R. Schmidtovi vedie ako "závažný prípad daňového úniku". Agenti minulý týždeň prehľadali okrem sídla zväzu aj obydlia spomenutej trojice a zabavili dokumenty. Úrad prokuratúry vo Frankfurte nad Mohanom však vtedy potvrdil, že Beckenbauer nepodlieha vyšetrovaniu, nakoľko nemal nič spoločné s podaním daňového priznania. Jeho vynechanie z kauzy vraj nesúvisí s tým, že dlhodobo žije v Rakúsku.
Futbalový "cisár Franz", majster sveta z pozície hráča (1974) aj trénera (1990) Beckenbauer sám priznal, že posielať peniaze finančnej komisii FIFA bola chyba. Vraj mali zabezpečiť od FIFA finančný grant pre organizačný výbor MS 2006 vo výške 230 miliónov eur.


Jack Warner je vo svete futbalu persona non grata. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) svojho bývalého viceprezidenta, dlhoročného funkcionára a politika z Trinidadu a Tobaga v septembri doživotne dištancovala Prvý raz ho prinútili opustiť štruktúry už pred štyrmi rokmi, keď sa zaplietol do podplácania delegátov kongresu pre voľby prezidenta FIFA, pretože kupoval hlasy pre Mohammeda bin Hammama, vtedajšieho protikandidáta súčasného lídra Seppa Blattera. Warner bol ako prezident Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) dlho verným spojencom lídra FIFA Seppa Blattera a podľa zistení amerických vyšetrovateľov sa na tom obohacoval. Spojené štáty požiadali Trinidad a Tobago o jeho vydanie na trestné stíhanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies