Beblavý: Zrušenie platnosti certifkátov je obmedzením slobody žiakov

NETKY.SK • 23 Október 2013, 12:07 • 2 min
Beblavý: Zrušenie platnosti certifkátov je obmedzením slobody žiakov

BRATISLAVA - Navrhované zrušenie možnosti nahradenia maturitnej skúšky z cudzieho jazyka certifikátom je významným obmedzením slobody žiakov. V dnešnej parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu školského zákona to vyhlásil poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo školstva tvrdí, že v súčasnosti nie je možné garantovať kvalitu maturity, lebo štát nemá nad certifikátmi kontrolu. Tiež tým hovorí, že riaditelia, ktorí certifikáty posudzujú, nie sú schopní odkontrolovať ich kvalitu. Neviem ale o tom, že by dochádzalo k masovému zneužívaniu," povedal Beblavý. Podľa jeho slov by bolo možné túto vec riešiť napríklad vydaním zoznamu autorizovaných certifikátov. "Nebol by to problém, ani finančný, ani kapacitný," myslí si.

Oľga Nachtmannová (Smer-SD) Beblavému odkázala, že je zvyknutá na to, ako často zneužíva štatistiky, povie A, ale nepovie B. "Tvrdíte, že mnohí ľudia z odborných škôl, ktoré majú vyšší normatív na žiaka, sú často nezamestnateľní. Vo verejnoprávnych médiách zaznievajú diskusie o tejto problematike a odborná verejnosť dokumentuje, že mnohé odbory sú nedostatkové a naopak, často je na trhu práce absolventov humanitných odborov nadbytok. Ako to máme riešiť? Nie je lepšia priama cesta, než títo ľudia skončia niečo, sú nezamestnateľní a potom ich rekvalifikujeme?" pýtala sa.

O možnosť nahradiť maturitnú skúšku jazykovým certifikátom by mali maturanti prísť od septembra 2015. V minulom školskom roku bola uznaná náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka 1395 žiakom, čo predstavovalo 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka. Rezort chce uznávanie certifikátov zrušiť, "nakoľko ich poskytujú rôzne inštitúcie, úroveň ktorých nie je možné kontrolovať zo strany štátu, rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky". Proti sú jazykové školy, ktoré tvrdia, že ide o medzinárodné certifikáty, ktoré majú u zamestnávateľov vyššiu váhu než slovenská maturita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies