Beblavý: Žiadame od vlády limit na úžeru

NETKY.SK • 4 Október 2013, 11:51 • 2 min
Beblavý: Žiadame od vlády limit na úžeru

BRATISLAVA - Jasné definovanie úžery prostredníctvom zavedenia stropu pre ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN) navrhol v pripomienke k návrhu Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

 "Stretli sme sa totiž s prípadom RPMN až vo výške 4 669 %, keď sa dlžník mohol pre malú sumu dostať veľmi rýchlo do veľkých problémov. Stropom by sa jasne stanovilo, čo sa už za úžeru považuje a čo je dovolené," vysvetlil Beblavý.

Poslanec za SDKÚ-DS rovnako navrhuje zaviesť inštitút finančného arbitra po vzore Českej republiky. Finančného arbitra považuje za lepšiu možnosť než stály rozhodcovský súd, pretože klient by mal v konaní pred ním len minimálne finančné náklady, lebo konanie sa nespoplatňuje, dĺžka konania je kratšia ako pri súdnych sporoch a arbiter by mohol riešiť aj spory z rozhodcovských doložiek, ku ktorých používaniu sa kriticky vyjadrila napríklad Európska komisia. 

Pre sťažujúceho sa občana presadzuje Beblavý zaviesť odmenu, ak sa preukáže oprávnenosť podnetu a Národná banka Slovenska banku respektíve nebankový subjekt bude pokutovať. Ak dnes banka poruší napríklad právo klienta pri bezplatnom predčasnom splatení hypotéky, klient môže podať podnet NBS a tá môže uložiť pokutu. Pokuta je ale príjmom štátu a klient z toho okrem možno morálneho zadosťučinenia nemá nič. "Sme preto presvedčení, že tu treba priniesť viac spravodlivosti – aby klient dostal z pokuty, ktorá sa uložila len vďaka jeho všímavosti, určité percento. Obavy z možného obohacovania nie sú na mieste, lebo zároveň by sa stanovila pevná suma, nad ktorú by sa už odmena nemohla vyšplhať," konštatoval Beblavý. 

Opozičný poslanec navrhol aj zvýšenie transparentnosti cien bankových služieb poskytovaných prostredníctvom bankomatov. Všetky banky by museli informovať o cene každej spoplatnenej operácie. "Podľa španielskeho vzoru - ak si napríklad banka účtuje 1,10 eur za výber peňazí z bankomatu, ešte pred vydaním peňazí by sa na displeji objavilo okno upozorňujúce klienta: Za vykonanie nasledujúcej operácie vám bude účtovaných 1,10 €, pričom klient by mal na výber možnosti: Potvrdiť a Odmietnuť. Takáto povinnosť by pre banky znamenala len minimálne náklady, pre klientov by však bola prínosom – v momente využitia danej služby by presne vedeli, koľko ich stojí a či ju za tú cenu skutočne chce," objasnil Beblavý. 

Ministerstvo financií SR pripravilo do pripomienkového konania návrh Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu. Koncepcia v zásade predstavuje stratégiu ďalšieho postupu v tejto oblasti a priority vlády vo vzťahu k zlepšeniu postavenia klientov bankových a nebankových inštitúcií. Poslanec za SDKÚ-DS podal k vládnemu materiálu sedem zásadných pripomienok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies