Beblavý žiada zastavenie tendra Metodického centra

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:22 • 2 min
Beblavý žiada zastavenie tendra Metodického centra

BRATISLAVA - Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý dnes požiadal listom ministra školstva Juraja Draxlera, aby zastavil tender na dodanie didaktickej nadstavby k učebniciam angličtiny.

slovakia

left justify in out

"Za 20 miliónov eur ide ministerstvo školstva v mimoriadne podozrivom tendri kúpiť pomôcky od skupiny, ktorá vyrobila z predsedu parlamentu Petra Pellegriniho traktoristu v jeho propagačnom videu,“ povedal Beblavý. Metodicko-pedagogické centrum v gescii ministerstva školstva vyhlásilo vo februári súťaž na dodanie didaktických prostriedkov na výučbu anglického jazyka na základných školách. "Podmienkam tejto súťaže nedokázali vyhovieť renomované zahraničné vydavateľstvá, ktorých učebnice angličtiny v súčasnosti pokrývajú 90 percent slovenského trhu. Tieto učebnice zároveň obsahujú nadstavbový materiál, ktorý do veľkej miery zahŕňa požiadavky špecifikované v súťaži," uvádza Beblavý s tým, že v tendri hľadal rezort nadstavbu k existujúcemu portfóliu učebníc, no samotné učebnice angličtiny naposledy kupovali v roku 2011.


"Namiesto potrebných nových učebníc angličtiny sa obstaráva nadstavba na učebné materiály za 20 miliónov eur na obdobie štyroch rokov. Náklady na samotné nové učebnice však naďalej ostávajú na rodičoch, hoci rezort školstva by stáli zlomok z celkovej sumy tohto obstarávania,“ poznamenal Beblavý.


Víťazom súťaže sa stala spoločnosť Agem Computers spol. s r.o. "Dcérska spoločnosť tejto firmy, Agemsoft a.s., dostala od Čaplovičovho ministerstva školstva priamym zadaním kontrakt na projekt Planéta vedomostí. Jeho časť, týkajúca sa angličtiny, sa do veľkej miery zhoduje s požiadavkami nového tendra. Táto dcéra je zároveň personálne a finančne prepojená s neziskovou organizáciou Edulab, ktorá pripravila propagačné video bývalého ministra školstva, dnes predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Firma, ktorá je štátnym dodávateľom projektu Planéta vedomostí, tak financovala video, slúžiace na osobnú propagáciu niekdajšieho ministra, ktorej cenu odhadli odborníci minimálne na 100-tisíc eur," uzatvára Beblavý.


V tendri boli podľa Beblavého problémovo nastavené súťažné podmienky a aj samotný predmet obstarávania je do veľkej miery prebytočný. Ako dodal podpredseda strany Sieť, slovenské školstvo si nemôže dovoliť podobné mrhanie verejnými prostriedkami, obzvlášť v situácií, keď je čerpanie eurofondov ohrozené veľkým množstvom prípadov ich neefektívneho využitia.


Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová-Ksenzsighová pre agentúru SITA povedala, že minister školstva Juraj Draxler sa pozrie na proces výberového konania a nechá si preveriť detaily celého národného projektu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies