Beblavý žiada odvolanie Kaliňáka a pripravuje systémové zmeny

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 12:42 • 2 min
Beblavý žiada odvolanie Kaliňáka a pripravuje systémové zmeny

BRATISLAVA - Kauzy, akej čelí dnes minister vnútra Robert Kaliňák, sa nebudú opakovať, ak minister odstúpi z funkcie a prijme sa niekoľko systémových zmien. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, ktorý by rád pripravil zmeny pravidiel s opozičnými stranami SaS a OĽaNO-NOVA. Odchodu Kaliňáka dáva 75-percentnú šancu.

slovakia

left justify in out

Okrem Kaliňákovho odchodu treba podľa Beblavého odpolitizovať políciu v personálnej oblasti. "Minister vnútra dnes teoreticky nemôže zasahovať do vyšetrovania, ale keďže zásadným spôsobom ovplyvňuje personálne zloženie polície, má ju pod palcom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý.

 

Rovnako treba podľa neho zrušiť právo ministra vnútra odvolávať bez udania dôvodu predstaviteľov policajného zboru. "A jasne definovať kariérny postup," poznamenal. Beblavý považuje tiež za nevyhnutné vyňať inšpekciu, ktorá skúma policajné postupy, spod priameho riadenia ministra vnútra. Poslanec by tento systém nahradil nezávislým orgánom, ktorý by tvorili zástupcovia koalície, opozície aj občianskej spoločnosti.

 

Zmeny by sa mali dotknúť aj prokuratúry. "Mali by sme posilniť ochranu jednotlivých prokurátorov pred zasahovaním zhora," myslí si Beblavý. To si podľa neho vyžaduje nielen oslabenie právomocí nadriadených, ale aj nový systém kariérneho a disciplinárneho postupu.

 

"Zároveň je potrebné posilniť osobnú hmotnú zodpovednosť sudcov, prokurátorov a predstaviteľov Policajného zboru," uviedol Beblavý, ktorý je tiež za zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH nad 50.000 eur. Zmeniť by sa podľa neho mali aj majetkové priznania verejných funkcionárov. Mali by byť podrobnejšie, aby sa dal jasne odčítať majetok verejných činiteľov.

 

Beblavý a jeho dve kolegyne Simona Petrík a Katarína Macháčková (obe nezaradené) by chceli na príprave zmien spolupracovať so SaS a OĽaNO-NOVA. Nebránia sa ani spolupráci s koaličnými stranami SNS, Most-Híd a #Sieť. "Viaceré z týchto návrhov boli v ich programe, pri príprave programového vyhlásenia vlády na ne však rezignovali," pripomenul Beblavý.

 

Poslanec očakáva, že minister Kaliňák po prevalení kauzy Bašternák a pri podozreniach, ktorým v tejto súvislosti čelí, padne. "Pravdepodobnosť, že odstúpi, je podľa mňa 75 percent," poznamenal. Slovensku podľa neho škodí, že Kaliňák zotrváva vo funkcii.

 

"Dopustil sa vecí, ktoré sa v Európe neodpúšťajú. Najhoršia povesť v zahraničí je povesť krajiny, kde ľudia napojení na rôzne mafie môžu byť ministrami vnútra. To už sa nedeje ani v Rumunsku či Bulharsku," povedal. Beblavý, Petrík a Macháčková sú pripravení podporiť ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a tiež prípadný návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica, ak Kaliňák nepadne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona