Beblavý: Viaceré VÚC porušujú ústavný zákon o konflikte záujmov

NETKY.SK • 9 September 2013, 09:48 • 2 min
Beblavý: Viaceré VÚC porušujú ústavný zákon o konflikte záujmov

BRATISLAVA - Viaceré župy podľa predsedu výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) porušujú ústavný zákon o konflikte záujmov. Predseda výboru zároveň žiada nápravu od zastupiteľstiev samosprávnych krajov, ktoré ústavný zákon porušujú.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Beblavý, medzi verejných funkcionárov podľa zákona patria aj poslanci zastupiteľstiev samosprávnych krajov a ich predsedovia, ktorí podávajú majetkové priznania komisiám svojich zastupiteľstiev každoročne do 31. marca. Komisie majú povinnosť zverejňovať vybrané údaje o majetkových pomeroch na internetových stránkach samosprávnych krajov. "Zistili sme však, že túto povinnosť si väčšina samosprávnych krajov neplní a občania sa tak pred nadchádzajúcimi župnými voľbami v zásade nemôžu dozvedieť podstatné údaje o majetku ľudí pôsobiacich v samosprávnych krajoch dnes," ozrejmil predseda výboru.

V tejto súvislosti podľa Beblavého najhoršie dopadol Trenčiansky samosprávny kraj. "Ten na svojej internetovej stránke zverejňuje meno, priezvisko a dátum podania majetkového priznania daným funkcionárom. To znamená, že v zásade nezverejňuje nič z toho, čo by podľa uvedeného článku zverejňovať mal," zdôraznil. Naopak, povinnosť si splnil Košický samosprávny kraj a Nitriansky samosprávny kraj. "Medzi nimi - 'v strede' je Bratislavský samosprávny kraj, kde údaje v majetkových priznaniach dvoch poslancov Rudolfa Kusého a Miroslava Baxu nie sú zverejnené," doplnil Beblavý.

"Zverejňovanie uvedených údajov je problémom zastupiteľstiev, nie samotných županov, pretože je to práve komisia zastupiteľstva, ktorú ústavný zákon vo vzťahu k tejto povinnosti spomína," uviedol predseda výboru. Beblavý zároveň vyzýva kandidátov na poslancov do zastupiteľstiev samosprávnych krajov, aby sa vyjadrili, či sa v prípade zvolenia budú zasadzovať za to, aby k podobnej protiprávnej situácii nedochádzalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies