Beblavý: Verejné inštitúcie by mali obstarávať autá v sume najviac 48-tisíc

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 13:16 • 2 min
Beblavý: Verejné inštitúcie by mali obstarávať autá v sume najviac 48-tisíc

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (nezaradený) navrhuje, aby verejné inštitúcie mohli v budúcnosti obstarávať motorové vozidlá s obstarávacou cenou najviac 48.000 eur. Vyplýva to z jeho hromadnej pripomienky k novele zákona o dani z príjmov, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Rezort financií navrhuje nové obmedzenie pre podnikateľov. Po novom, ak ukončia svoje hospodárenie v strate, nebudú si môcť odpísať celú kúpnu cenu osobného motorového vozidla, ale najviac 48.000 eur. Cieľom tohto opatrenia je zamedziť takým praktikám podnikateľov, keď si pred koncom roka kúpia drahé osobné motorové vozidlá s cieľom znížiť základ dane a vykázať tak stratu. Táto zmena spolu s ďalšími, ktoré MF v novele zákona navrhuje, majú mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy vo výške 2,5 milióna eur.

 

Beblavý však uviedol, že pozitívny vplyv na štátnu pokladnicu by nemal byť len z príjmovej strany, ale aj zo strany výdavkovej. "Žiadame, aby ministerstvo do návrhu zákona vložilo novelizačné body, ktorými sa zabezpečí, že právnické osoby, ktoré sú zamestnávateľmi pri výkone práce vo verejnom záujme podľa osobitného predpisu, okrem Ministerstva vnútra SR pre účely zabezpečenia ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, budú môcť obstarávať osobné motorové vozidlá s obstarávacou cenou najviac 48.000 eur," navrhuje v pripomienke Beblavý s tým, že toto obmedzenie sa zo zákona neuplatní vtedy, keď rozpočet verejnej správy nebude mať v predchádzajúcom roku rozpočtovaný schodok.

 

Zároveň je presvedčený, že prijatím znenia hromadnej pripomienky v návrhu zákona sa zabráni nehospodárnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami, ako to bolo v prípade kúpy Mercedesu S350 Národnou bankou Slovenska za 89.000 eur, či Mercedesu E400 Správou štátnych hmotných rezerv za 67.000 eur. "Rozumieme, že pre potreby ochrany najvyšších ústavných činiteľov môže v budúcnosti nastať situácia, kedy bude vhodné kúpiť osobné motorové vozidlo aj vo vyššej hodnote. Pre tento prípad bude mať výnimku z navrhovaného obmedzenia Ministerstvo vnútra SR v rámci výkonu činností Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií," dodal Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies