Beblavý: Verejná kontrola prideľovania eurofondov by sa mala zvýšiť

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 12:43 • 2 min
Beblavý: Verejná kontrola prideľovania eurofondov by sa mala zvýšiť

BRATISLAVA – V kľúčových dokumentoch vlády pre čerpanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ) na programové obdobie 2014 až 2020 chýbajú ciele merajúce úspech a nútiace k efektívnemu použitiu peňazí. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Na vzdelávanie je podľa neho z Operačného programu Ľudské zdroje z celkovej sumy asi 2 miliardy eur vyčlenených len 16,7 % zdrojov. "Je to dosť výrazný pokles oproti súčasnému obdobiu. Napriek tomu, že celkový objem eurofondov by mal výrazne narásť, školstvo klesá, čo považujem zo strategického hľadiska za dosť významnú chybu," upozornil. Opozičnému poslancovi v materiáloch chýba okrem cieľov skutočne merajúcich úspech - napríklad pri riešení nezamestnanosti - aj stratégia vedúca k ich naplneniu, ako to má byť v prípade vedy, kde by sa mal objem súkromných investícií zvýšiť štvornásobne.

 

Beblavý kritizuje tiež rozsah využívania takzvaných národných projektov, ako jednej z foriem prideľovania eurofondov bez súťaže. "Národné projekty sa veľmi rozmohli, lebo je to spôsob, ako posilňovať politickú a ekonomickú moc," zdôraznil. Navrhuje preto ich obmedzenie na prípady, v ktorých pridelenie súťažnou formou nie je vhodné. Zároveň požaduje zaviesť povinné zverejňovanie kľúčových dokumentov súvisiacich s projektom ešte v procese ich hodnotenia a schvaľovania tak, aby bola možná ich verejná oponentúra a korekcia.

 

V rámci širšej verejnej kontroly by poslanec uvítal účasť vládnych aj opozičných zástupcov parlamentu v monitorovacom výbore každého z operačných programov. Ďalšou z pripomienok by chcel dosiahnuť, aby boli údaje prístupné pre všetkých na internete. Verejnosť by teda poznala podrobné rozpočty projektov, posudky k ich návrhom, záznamy z kontrol i personálnu angažovanosť pri jednotlivých krokoch procesu.

 

Získavanie prostriedkov z eurofondov navrhuje Beblavý uľahčiť zmenou podmienok spolufinancovania pre verejné inštitúcie tak, aby sa na financovaní projektu mohli podieľať aj zo zdrojov od štátu. Popritom presadzuje meranie a zverejňovanie administratívnej záťaže pre žiadateľov a prijímateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies