Beblavý varuje pred nevýhodnými poistkami v štátnych firmách, žiada nápravu

NETKY.SK • 10 Október 2014, 10:17 • 2 min
Beblavý varuje pred nevýhodnými poistkami v štátnych firmách, žiada nápravu

BRATISLAVA - Manažéri niektorých štátnych firiem poistili za štátne peniaze sami seba proti spôsobeným škodám. Upozornil na to nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (Sieť). Pripomenul, že takéto konanie je protizákonné, čo potvrdil aj Ústavný súd SR. Poslanec žiada nápravu.

slovakia

left justify in out

Beblavý uvádza, že ide o tieto firmy: Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., a Transpetrol, a. s., v rezorte ministerstva hospodárstva, Národný onkologický ústav a Univerzitná nemocnica Martin v rezorte ministerstva zdravotníctva, Slovenská elektrizačná a prenosová sústava, a. s., v rezorte ministerstva financií, Hotelové, rekreačno–zdravotnícke zariadenia, a. s., v rezorte ministerstva obrany, Slovenská pošta, a. s., Železničná spoločnosť Cargo, a. s., a Letisko Poprad – Tatry, a. s., v rezorte ministerstva dopravy.
      

Príslušných ministrov Beblavý žiada, aby na to upozornili svoje podriadené firmy a tiež, aby dotknutí manažéri zaplatili svoj podiel na poistkách. Beblavý žiada aj dôkaz o úhrade tohto podielu. Ak dôkazy neprídu, poslanec sa obráti na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Výbor už má s takýmito poistkami pre manažérov skúsenosti. Vlani pokutoval vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) za drahú poistnú zmluvu, ktorou za štátne peniaze poistili bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám.
      

Poistná zmluva kryla nielen poistné udalosti vznikajúce pri výkone ich pracovných činností, ale vzťahovala sa aj na činnosti, ktoré s funkciou manažéra nesúviseli. "Boli nimi napríklad nárok na náhradu škody za prípadné sexuálne obťažovanie, ochrana dobrého mena či náhrada škody za ublíženie na zdraví mimo výkonu práce," pripomenul Beblavý.
      

Výbor v prípade poistiek v NDS skonštatoval, že manažéri zneužili svoju funkciu, čím porušili zákon. Udelil im pokutu vo výške ročného platu. Prípadom sa zaoberal aj Ústavný súd SR, na ktorý sa manažéri NDS obrátili. Podľa Beblavého dal súd za pravdu parlamentnému výboru, čím vytvoril precedens do budúcnosti.
      

"Po rozhodnutí Ústavného súdu je už stopercentne jasné, že takéto konanie je v rozpore so zákonom. Jedinou výnimkou by mohlo byť, ak by títo manažéri počas celého obdobia platnosti týchto zmlúv hradili spoločnostiam poistné za svoju osobu," uviedol Beblavý. Preto žiada, aby manažéri svoj podiel zaplatili a dokázali to.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona