Beblavý: ÚVO potvrdil, že Čaplovič pri učebniciach porušil zákon

NETKY.SK • 28 Október 2014, 17:15 • 2 min
Beblavý: ÚVO potvrdil, že Čaplovič pri učebniciach porušil zákon

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) potvrdil, že Dušan Čaplovič (Smer-SD) v kresle ministra školstva porušil zákon a pripravil tak daňových poplatníkov o pol milióna eur. Upozornil na to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (Sieť). K porušeniu zákona došlo v súvislosti s distribúciou učebníc. Rezort školstva možno dostane od ÚVO pokutu.

slovakia

left justify in out

Beblavý pripomenul, že v roku 2011 uskutočnil vtedajší minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) súťaž na distribúciu učebníc, v ktorej vyhrala firma XEPAP. Dostala zmluvu na dva roky s možnosťou predĺženia.
     

"Pred rokom, v decembri 2013, sa minister Čaplovič rozhodol ju predĺžiť o tri roky bez ďalšej súťaže priamym zadaním. Neponechal však v platnosti existujúce podmienky, ale pridal paušál 14.570 eur mesačne, teda spolu 524.520 eur za tri roky. Inými slovami, minister Čaplovič jedným podpisom pridal firme pol milióna eur za nič," uviedol Beblavý.
     

Poslanec spolu s Luciou Žitňanskou dali vec prešetriť ÚVO, keďže sa im Čaplovičov postup zdal protizákonný. ÚVO podľa Beblavého po prešetrení vyriekol, že Čaplovičovo "rozhodnutie bolo v rozpore so zákonom" a že išlo o "zásadné porušenie zákona".
     

Beblavý dodal, že podľa ÚVO ministerstvo obštruovalo zo všetkých síl kontrolu. "Opakovane sa pokúsilo nedať ÚVO podklady, potom opakovane odkladalo prerokovanie záveru a nakoniec sa ho ani nezúčastnilo," vysvetlil opozičný poslanec. Doplnil, že ÚVO pravdepodobne dá rezortu školstva pokutu. "Ak to spraví, bude to približne 26.000 eur, ktoré zaplatíme všetci," upozornil Beblavý.
     

Opozičný poslanec sa pýta Smeru-SD, ako potrestá Dušana Čaploviča za to, že ľudí vedome pripravil o pol milióna eur? "Požiadajú ho, aby sa vzdal mandátu? Nahradil škodu? Alebo ho len ponechajú 'dožiť' v Národnej rade?" pýta sa Beblavý.
     

Ministerstvo školstva vo svojom stanovisku priznalo, že si uvedomuje porušenie zákona vo verejnom obstarávaní z roku 2010 aj pri priamom rokovacom konaní z roku 2013. "Po nástupe ministra Petra Pellegriniho bol odvolaný riaditeľ Odboru pre verejné obstarávanie Richard Urbanovič (k 1. 10. 2014). Hľadáme hospodárnejšie a efektívnejšie riešenia v tejto veci, zmluva je však dovtedy platná a účinná," doplnila hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona