Beblavý: Ústava by mala občanom garantovať právo vybrať si službu

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 11:47 • 2 min
Beblavý: Ústava by mala občanom garantovať právo vybrať si službu

BRATISLAVA - Ústava by mala občanom garantovať právo vybrať si verejnú službu.

slovakia

left justify in out

"Chceli by sme, aby minimálne v oblasti školstva, zdravotníctva a sociálnych služieb, ktoré sú najcitlivejšie a najrozsiahlejšie, na to ide veľká väčšina verejných peňazí, bolo ústavou garantované, že občan si môže vybrať poskytovateľa, že štát garantuje kvalitu a základné štandardy," povedal pre agentúru SITA nezaradený poslanec a spoluzakladateľ Siete Miroslav Beblavý. Ústava by tak podľa neho garantovala, že občan si bude môcť vybrať, či chce dieťa dať do štátnej, cirkevnej alebo súkromnej školy, či ísť k štátnemu alebo súkromnému lekárovi alebo si zvoliť domov dôchodcov. "Nemalo by sa stať, že ľudia si ako dnes teoreticky môžu vybrať nejaký typ zariadenia, školu, škôlku, domov sociálnych služieb a potom im niekto povie - sorry, tam si musíte zaplatiť, lebo my ako štát, VÚC, obec to odmietame, lebo to nie je naše. Myslíme si, občan je ten, kto by mal rozhodovať v tých oblastiach, kde chce službu získať a štát by mal rozhodovať len o tom, kto tam môže byť z hľadiska kvality a poskytovať všetkým nejakým spôsobom rovnaké podmienky," vysvetlil Beblavý.

 

Ústavnú zmenu bude Sieť podľa opozičného poslanca presadzovať aj preto, lebo zo strany Smeru-SD vnímajú kontinuálne útoky proti nezávislým poskytovateľom služieb v oblasti školstva, zdravotníctva, čiastočne aj v sociálnej oblasti. Podľa Beblavého o tom, kam majú ľudia ísť, lepšie rozhodnú sami, ako keď to za nich robí nejaký ministerský úradník. Zmena by podľa Beblavého nemala mať významné finančné dopady pre štát. 

 

Programovo sa Sieť podľa poslanca definuje ako stredopravá strana, zameriavať sa chce na rozvoj strednej vrstvy. "Stojíme na pravej strane politického spektra, ale s určitou umiernenosťou. Chceme byť odvážni v nejakých radikálnych konkrétnych krokoch, ale všeobecným ideologickým ukotvením sme skôr umiernená strana. Umiernenosť sa prejavuje v tom, že vnímame aj silný sociálny a solidárny pilier našej politiky. Ale napriek tomu si myslíme, že kľúčom k našej politike by mala byť ochrana a podpora strednej vrstvy," konštatoval Beblavý. Zmyslom štátu v dnešnej dobe podľa neho nie je ako keby byť otcom, ktorý všetkým povie, ako to má byť a ľudia len poslúchajú a sú spokojní, ale zmyslom štátu je poskytovať občanom službu. "Ale ľudia sú akoby šoférmi tej služby, majú si určovať, čo presne chcú, ako to chcú mať, majú mať významnú mieru slobody v tom vybrať si, čo potrebujú. Zároveň ten štát má fungovať a byť spoľahlivý. Je dôležitá hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov ako symbol toho, že aj štát má fungovať ako bežná firma, bežný zamestnávateľ, keď niekto urobí chyby, má za ne niesť zodpovednosť," uzavrel Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies