Beblavý: Úrady práce môžu aj naďalej vytláčať nezamestnaných z evidencie

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 12:35 • 2 min
Beblavý: Úrady práce môžu aj naďalej vytláčať nezamestnaných z evidencie

BRATISLAVA - Úrady práce môžu naďalej vytláčať z evidencie uchádzačov o zamestnanie matky na materskej dovolenke či dohodárov. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Tieto vyjadrenia zdôvodňuje tým, že projekt, v rámci ktorého mali agentúry zo súkromného sektora preškoľovať nezamestnaných ľudí, sa pozastavil.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce v minulom roku informovalo, že súkromné agentúry mali pomocou peňazí z eurofondov do konca roka 2013 preškoliť 4000 až 5000 uchádzačov o zamestnanie a nájsť im prácu. "Tým by sa vytvoril tlak na úrady práce a ukázalo by sa, že dlhodobo nezamestnaným sa dá pomôcť, keď sa naozaj chce," uviedol v stanovisku pre médiá Beblavý. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR však informovalo, že tento projekt sa presúva na neskoršie obdobie. "Úrady práce tak môžu naďalej bez nutnosti skladať účty ponúkať svoje služby zamestnanosti, ktoré v minulosti zahŕňali i vytláčanie matiek na materskej dovolenke, nezamestnaných a dohodárov z evidencie uchádzačov o zamestnanie, aby sa prikrášlili štatistiky," tvrdí Beblavý.
      

Poslanec sa preto rozhodol ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) poslať poslaneckú interpeláciu. Národný projekt podľa neho mohol zvýšiť súťaživosť o verejné zdroje medzi verejným a súkromným sektorom, z ktorého by profitovali dlhodobo nezamestnaní. "Neúspešný koniec národného projektu má teda okrem negatívneho dopadu na dlhodobo nezamestnaných i ďalšie posolstvo, a to, že úradníci úradov práce sa môžu a dokážu takejto konkurencii vyhnúť, čo považujem za neprijateľný stav," uviedol v interpelácii Beblavý.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies