Beblavý: Termín na predloženie protischránkového zákona dodržaný nebol

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 09:45 • 2 min
Beblavý: Termín na predloženie protischránkového zákona dodržaný nebol

BRATISLAVA - Vláda SR nedodržala termín na predloženie protischránkového zákona do parlamentu a chystá sa predložiť deravý zákon, ktorý by nevyriešil žiadnu z aktuálnych káuz.

slovakia

left justify in out

Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) preto predloží do Národnej rady (NR) SR vlastný návrh, ktorý má vyriešiť schránkové spoločnosti v Dôvere, Váhostave-SK aj v záchrankách tak, že na spoločných prostriedkoch a majetku sa nebudú môcť priživovať politici a oligarchovia skrytí za schránkové firmy.

 

Poslanec pripomenul, že tento týždeň uplynula lehota, ktorú NR SR v decembri dala vláde na predloženie protischránkového zákona do parlamentu. "S Luciou Žitňanskou (Most-Híd) sme vtedy navrhli uznesenie, ktoré podporilo 115 poslancov a ktoré vládu zaviazalo pripraviť skutočné riešenie, aby firmy s neznámymi vlastníkmi nemohli žiadnym spôsobom obchodovať so štátom a verejnými prostriedkami. Vláda však nedodržala termín ani obsah úlohy, ktorú jej dal parlament," vyčíta kabinetu Beblavý.

 

Zároveň tvrdí, že vláda nepripravuje ani skutočné riešenie. "Po pripomienkovom konaní je návrh zákona z dielne Úradu pre verejné obstarávanie. Ten je síce v súlade s návrhom, ktorý presadzovala konzervatívno-liberálna koalícia NOVA, OĽaNO a SaS, zameraný len na zmluvy podľa zákona o verejnom obstarávaní, Sieť ho však nepovažuje za dobrý," upozornil.

 

Podľa Beblavého by táto právna norma neodhalila, kto je za zdravotnou poisťovňou Dôvera, kto je za najväčším prevádzkovateľom záchraniek na Slovensku Falck, či kto je za tajomnými schránkami, ktoré na papieri požičali Váhostavu-SK. "Návrh zároveň neumožňuje účinne postupovať voči firmám z krajín, ktoré nebudú spolupracovať pri preverení skutočných majiteľov schránok," dodal poslanec.

 

 

map vs

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies