Beblavý: Stimuly pre výskum a vývoj prideľujú netransparentne

NETKY.SK • 28 Október 2013, 17:09 • 2 min
Beblavý: Stimuly pre výskum a vývoj prideľujú netransparentne

BRATISLAVA - Stimuly pre výskum a vývoj sa prideľujú netransparentne, myslí si to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Poslanec žiada ministra financií, aby nesúhlasil s poskytnutím 10,3 milióna eur z verejných financií, ktoré na projekty vo výskume a vývoji plánuje medzi firmy rozdeliť ministerstvo školstva.

slovakia

left justify in out

"Ich poskytnutie je v rozpore s verejným záujmom vzhľadom na absolútnu netransparentnosť ich pridelenia," hovorí Beblavý.

Ako pripomína poslanec, stimuly pre výskum a vývoj presadil ešte minister školstva Ján Mikolaj (SNS). "Už vtedy boli predmetom kritiky vzhľadom na netransparentný proces prideľovania," hovorí Beblavý. V júli 2013 vyhlásilo ministerstvo školstva oznámenie o stimuloch pre výskum a vývoj. Projekty sa teraz dostali k ministrovi financií, aby k nim rezort vypracoval stanovisko. Poslanec Beblavý žiada ministra financií, aby s udelením peňazí nesúhlasil.

Podľa Beblavého existujú podozrenia, že plánované poskytnutie dotácie nebude v prospech podpory kvalitného výskumu. Poslancovi prekáža napríklad prílišná konkrétnosť, ale aj spôsob vyhodnocovania výziev. Výzva podľa neho obsahovala úzko definované témy, ktoré si "evidentne konkrétne osoby pripravili pre seba". Zo šiestich tém sa to s určitosťou dá podľa neho vyhlásiť o piatich. "Najlepším svedectvom o miere predpripravenosti víťazov je to, že na šesť tém sa podľa neoficiálne dostupných informácií prihlásilo len päť uchádzačov," hovorí Beblavý. Podľa ministerstva školstva ale išlo o otvorenú verejnú súťaž, do ktorej sa mohli prihlásiť všetky relevantné podnikateľské subjekty zaoberajúce sa témami, ktoré boli v oznámení.

Ako príklad problematickej výzvy uvádza Beblavý tú na projekt “Vývoj technologického komplexu pre spracovanie komunálneho odpadu pre materiálové a energetické účely”. V nej sa podľa poslanca plánuje postaviť prototyp štandardného systému spracovania odpadu, ktorý sa už dá kúpiť. Ponúkaná dotácia je vo výške dva milióny eur. Hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák reaguje, že obsah projektu, jeho vhodnosť či nevhodnosť posudzujú štyria odborníci. Štyria nezávislí experti, z toho jeden zo zahraničia, podľa ministerstva odporúčali projekt zameraný na riešenie danej problematiky. "Nie je z našej strany dôvod spochybňovať stanovisko nezávislých expertov," tvrdí rezort, podľa ktorého žiaden člen domácej či zahraničnej vedeckej obce by si nedovolil urobiť posudok, ktorým by spochybnil svoju vedeckú reputáciu.

Poslancovi prekáža i spôsob vyhodnocovania projektov. Podľa Beblavého sa ukazuje, že nespĺňajú kritériá skutočnej súťaže. Projekty sa predkladali počas štyroch týždňov v letných mesiacoch, v bodovacom systéme mohli uchádzači o výzvy na stimuly dosiahnuť v hodnotení plný počet 100 bodov. Podľa Beblavého je problém v tom, že na získanie plného počtu bodov bolo potrebné splniť len podmienky stanovené v zákone. Uchádzači však podľa ministerstva na získanie plného počtu bodov musia splniť aj ďalšie podmienky a kvalitatívne kritériá. Tie sa týkali predloženia príslušnej dokumentácie, ktorá musela byť úplná a správna a predložený projekt musel spĺňať nielen vecné podmienky, ale aj náročné vedecké kritériá. Žiadosť tiež musela spĺňať podmienky uvedené v príkaze ministra. Úplnosť žiadostí a príloh kontrolovalo ministerstvo. Po odstránení nedostatkov posudzovali žiadosť a projekt výskumu a vývoja, ktorý je súčasťou žiadosti, štyria nezávislí odborníci z rôznych pohľadov, dopĺňa rezort školstva. "Formuláre, ktoré museli experti vyplniť, obsahujú rad otázok, na ktoré museli v rámci spracovania svojich posudkov odpovedať," uzatvára rezort školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies