Beblavý spúšťa petíciu proti zdražovaniu poštových služieb

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 14:11 • 2 min
Beblavý spúšťa petíciu proti zdražovaniu poštových služieb

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý spustil petíciu proti zdražovaniu poštových služieb. Odštartoval dnes hromadnú pripomienku k návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, na základe ktorého sa majú zvýšiť ceny účtované Slovenskou poštou.

slovakia

left justify in out

"Ak ju podpíše viac ako 500 ľudí, bude musieť úrad opätovne zvážiť svoj návrh a rokovať so zástupcami verejnosti," priblížil Beblavý. Pripomenul, že pošta chce zvýšiť ceny v priemere o 9,17 % a ročne chce tým od zákazníkov získať viac ako 14 miliónov eur.

 

Beblavý takéto zvýšenie odmieta, pretože pri niektorých službách by sa podľa návrhu platilo na Slovensku viac ako v Rakúsku, Českej republike či Poľsku a Maďarsku. "Cena listu do 20 gramov je v Rakúsku 0,68 eura. Zvýšením na 0,70 eura bude cena v Slovenskej republike vyššia," vyčíslil poslanec. V Maďarsku sa za jeden list v kategórii do 50 gramov platí podľa neho približne 0,63 eura, v Českej republike 0,59 eura a v Poľsku zhruba 0,46 eura.

 

Beblavý zároveň argumentuje, že od posledného zvyšovania poštových cien bola na Slovensku nulová inflácia. "Odkedy boli v januári 2015 naposledy poštové ceny zvyšované, je na Slovensku nulová, dokonca mierne záporná inflácia," konštatoval.

 

Súčasne by podľa neho takéto zvýšenie cien znamenalo dosah na starších ľudí a podnikateľov. "Pričom pošta nepredstavila žiadne racionalizačné opatrenia na svojej strane. Napríklad aj v podobe záväzku vyhýbať sa kauzám ako v minulosti," zdôraznil.

 

Návrh na zvýšenie cien za poštové služby je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré by malo potrvať do 5. augusta. Spustil ho regulačný úrad na základe žiadosti Slovenskej pošty o zvýšenie cien z marca tohto roku. Napríklad ceny listov, s výnimkou 2-kilogramových (kg), by mali zdražieť o 5 centov, rovnako aj služby doporučene a poistenie k listom. Dôvodom sú podľa pošty okrem iného aj zvyšujúce sa jednotkové náklady pre pokračujúci pokles podaných, predovšetkým listových zásielok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies