Beblavý: Slováci majú podľa OECD problém s praktickým využívaním IT

NETKY.SK • 9 Október 2013, 10:44 • 2 min
Beblavý: Slováci majú podľa OECD problém s praktickým využívaním IT

BRATISLAVA - Slováci nevedia prakticky využívať informačné technológie (IT) a problém majú aj so spracovaním informácií.

slovakia

left justify in out

Zaostávajú pritom aj mladí ľudia. To je podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) jedno z kľúčových zistení merania PIAAC, ktorého výsledky v utorok (8. 10.) predstavila Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Naopak, lepšie sú na tom Slováci s matematikou a čitateľskou gramotnosťou.

"Slovensko má pri mladých ľuďoch aj celej populácii v kategórii praktické využitie IT a spracovanie informácií výrazne podpriemerné výsledky," uviedol Beblavý. Meranie PIAAC zisťovalo, ako vedia ľudia riešiť konkrétne praktické úlohy, kde sa vyžaduje kombinácia schopnosti pracovať s informáciami a praktická znalosť IT. "Napríklad dostanete inštrukciu vo worde, kde vás kolega žiada, aby ste v excelovskom súbore obsahujúcom informácie o 200 ľuďoch našli tých, ktorí spĺňajú určité kritériá, alebo máte päť emailov, ktoré treba roztriediť do kategórií podľa toho, či niekto príde alebo nepríde na oslavu," spomenul poslanec. Práve táto oblasť je "Achillovou pätou" Slovenska.

Do prieskumu sa zapojilo 24 krajín sveta a národných regiónov. Celkovo sa na ňom zúčastnilo 157.000 respondentov vo veku 16 až 65 rokov. V prípade Slovenska išlo o vzorku 5680 dospelých. PIAAC sa zameral na tri oblasti - gramotnosť - čitateľské zručnosti, matematické zručnosti a spomínaná kategória - praktické využitie IT a spracovanie informácií. "Z porovnania zistíme, že slovenská populácia je na tom v matematike aj gramotnosti dobre - nad priemerom vyspelých krajín. Pri mladých ľuďoch sme však na tom mierne horšie, najmä pri gramotnosti, kde sa pohybujeme okolo priemeru alebo dokonca pod ním," upozornil Beblavý. Mladí majú lepšie výsledky ako starší ľudia. Vyspelé krajiny majú však pri mladých ľuďoch výrazne lepšie výsledky, a tak sa pri mladých ľuďoch Slovensko prepadá.

Bližšie informácie o výsledkoch SR v prieskume PIAAC prinesie prezentačná národná konferencia, ktorá sa má konať 5. novembra 2013 v Bratislave. Organizuje ju ministerstvo školstva v spolupráci s Národným ústavom celoživotného vzdelávania (NÚCŽV).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona