Beblavý: Školstvo chce rozdeliť 280 miliónov z eurofondov cez vlastné organizácie

NETKY.SK • 6 September 2013, 13:13 • 2 min
Beblavý: Školstvo chce rozdeliť 280 miliónov z eurofondov cez vlastné organizácie

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) chce rozdeliť takmer 280 miliónov z eurofondov prostredníctvom svojich rezortných inštitúcií a priamo školám prostredníctvom súťaží určilo len malý zlomok tejto sumy.

slovakia

left justify in out

Prostriedky, ktoré budú rozdeľovať inštitúcie podriadené MŠVVŠ pritom budú vo viacerých prípadoch využité neefektívne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. "Ministerstvo školstva má dve primárne možnosti, ako rozdeľovať peniaze z eurofondov. Môže ich dávať školám cez súťaže, tzv. 'výzvy', alebo ich môže priamo prideliť svojej vlastnej rezortnej inštitúcii, svojim úradníkom," vyhlásil Beblavý. "Za pána ministra Mikolaja to bolo viac-menej vyrovnané, trochu viac dal priamym zadaním, ale na výzvy školám priamo išla skoro polovica. Za pána ministra Jurzycu bol len jeden národný projekt a drvivá väčšina peňazí išla na súťaže," vysvetlil.

V prípade súčasného šéfa rezortu Dušana Čaploviča (Smer-SD) ide podľa neho absolútna väčšina zdrojov, 238 miliónov eur z operačného programu Vzdelávanie a 39,4 milióna eur z programu Informatizácia spoločnosti priamym zadaním podriadenej organizácii. Z týchto zdrojov podľa Beblavého 34 percent peňazí ostane v rezortných inštitúciách. "Päťdesiatsedem percent ide veľkým dodávateľom. A osem percent dôjde ako hotovosť do rúk učiteľom, žiakom a školám," vysvetlil Beblavý.

Zdroje, ktoré ostanú v štátnych inštitúciách sa podľa Beblavého využijú najmä na platy a vybavenie pracovníkov administrujúcich projekty, nájmy priestorov, diéty a cestovné. "To neznamená, že všetky tieto peniaze sú zle vynaložené, ale nakoniec z nich nič neostane," zdôraznil.

Stošesťdesiat miliónov eur, ktoré idú cez veľkých dodávateľov, budú podľa Beblavého vo viacerých prípadoch využité neefektívne. "Buď sa nakupujú veci, ktoré nemajú zmysel, alebo sa nakupujú veci, ktoré majú zmysel, ale nakupujú sa predražene," povedal. Príkladom podľa Beblavého môže byť tender za 15 miliónov eur na dodávku informačného systému Národnej sústavy kvalifikácií. "Tento systém sme mohli mať od Českej republiky zadarmo, nanajvýš za niekoľko stotisíc eur za úpravu a preklad," tvrdí. Za tri milióny eur sa podľa Beblavého "ide robiť úplne zbytočná informačná kampaň k celoživotnému vzdelávaniu". Neefektívne sa má podľa neho nakupovať aj digitálne učivo. Beblavý zdôraznil, že za 280 miliónov eur by bolo teoreticky možné kúpiť každému žiakovi a učiteľovi tablet, alebo jednorázovo zaplatiť každému pedagogickému zamestnancovi 4307 eur. 

"Pán poslanec Miroslav Beblavý na dnešnej tlačovej konferencii preukázal obrovskú hĺbku nepoznania a šírku neznalosti eurofondov. A to aj napriek tomu, že v minulosti bol štátnym tajomníkom a mal veľmi blízko k riadeniu rezortu školstva pod vedením exministra Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS)," reaguje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. "Mal by minimálne vedieť, že z eurofondov nie je možné urobiť výplatné pásky pre učiteľov, tak ako sa to snaží naznačiť. Ak by to tak bolo, potom nechápeme, prečo takéto opatrenia nerealizoval počas vládnutia pravice. Rovnako pochybné sú aj jeho ďalšie nápady," dodáva.

"V súvislosti s vyjadreniami pána poslanca Beblavého k realizácii národných projektov MŠVVŠ SR uvádzame, že pán poslanec hľadá zámienky, aby spochybnil výrazný úspech čerpania eurofondov, aký sa za jeho kolegu exministra Eugena Jurzycu ani zďaleka nepodaril," tvrdí rezort školstva. 

"Ak zoberieme do úvahy iba tri naše priamo riadené organizácie, môžeme konštatovať, že v rámci nich sa za exministra Jurzycu vytvorilo prostredníctvom projektov 136 pracovných zmlúv a 1372 dohôd. Za ministra Dušana Čaploviča je to doposiaľ 823 pracovných zmlúv a 2691 dohôd o pracovnej činnosti," konštatuje Kaliňák. "Výber ľudí pritom ani zďaleka neskončil a naďalej pokračujeme vo vytváraní ďalších pracovných príležitostí. Vo výraznej miere si takouto formou prilepšujú pedagógovia zo všetkých regiónov Slovenska," uzavrel Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies