Beblavý: Šéf MH Development zaplatil osobné pokuty zo štátnej firmy

NETKY.SK • 29 Október 2014, 11:44 • 2 min
Beblavý: Šéf MH Development zaplatil osobné pokuty zo štátnej firmy

BRATISLAVA – Odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development, s.r.o. Ladislav Košecký zaplatil podľa podpredsedu strany Sieť Miroslava Beblavého tri pokuty vo výške 12 786 eur od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií z peňazí štátnej firmy.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Beblavý dnes na tlačovej besede, pokuty Košecký dostal za nepodanie majetkového priznania a podnikanie nezlučiteľné s ústavným zákonom. Beblavý v NR SR navrhne, aby parlament požiadal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) o vykonanie komplexnej kontroly v MH Development, s.r.o. Zároveň pripomenul, že Kancelária NR SR musí podľa zákona vrátiť MH Development, s.r.o. zaplatené pokuty za Košeckého a tie vymáhať od neho. Beblavý dnes tiež listom požiadal ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, aby odvolal členov dozornej rady MH Development, s.r.o. a prepustil ďalších zodpovedných z MH Development. Ak nie, bude podľa Beblavého čeliť politickej zodpovednosti. „Táto kauza ukazuje absolútnu nevyhnutnosť zásadne pretvoriť mechanizmy na kontrolu zneužívania verejných financií,“ uviedol Beblavý.

 

Podľa Beblavého Košecký od parlamentného výboru dostal aj ďalšie pokuty za to, že podnikal v rozpore so zákonom. Košecký sa však proti nim odvolal. Celkovo dostal pokuty vo výške 35 502 eur. Beblavý dnes tiež upozornil, že kontaktnou osobou v MH Development, s.r.o. je Michal Hyža. Ten podľa Beblavého podpísal za štátnu firmu 13 faktúr vo výške 132 139,80 eura s firmou svojich rodičov INSO consulting s.r.o. Spoločníkmi firmy sú Igor Hyža a Alena Hyžová, ktorí sú podľa Beblavého rodičmi Michala Hyžu. Igor Hyža je zároveň konateľom v Košeckého firme Martimex. 

 

Podľa Beblavého kontrolné mechanizmy ministerstva hospodárstva neboli schopné odhaliť žiadne z uvedených konfliktov záujmov a ani prevody peňazí. Preto v štátnom podniku žiada kontrolu NKÚ. Ministra hospodárstva požiadal, aby zo spoločnosti MH Development, s.r.o. prepustil aj Michala Hyžu. 

Konateľ spoločnosti MH Development, s.r.o. Ladislav Košecký bol v pondelok na pokyn ministra hospodárstva Pavla Pavlisa okamžite odvolaný z funkcie. Šéf rezortu hospodárstva po tom, ako si dal preveriť medializované informácie o zmluve o nájme vozidla spoločnosti MH Development s obchodnou spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom. Od začiatku budúceho roka bude spoločnosť MH Development v rámci úsporných opatrení a znižovania výdavkov zlúčená so spoločnosťou MH Invest, s.r.o. 


O možnom konflikte záujmov informoval ako prvý podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. "V centrálnom registri zmlúv bola zverejnená zmluva o prenájme vozidla uzavretá medzi MH Development a obchodnou spoločnosťou Mertimex. MH Development si v nej prenajal auto na celý rok 2013 s mesačným nájomným vo výške 1 200 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH)," priblížil. Za rok to predstavuje viac ako 14 tisíc eur, čo je podľa Beblavého suma, za ktorú si možno poľahky kúpiť štandardné auto bez nutnosti prenájmu. Konflikt záujmov v zmluve o prenájme vozidla spočíva podľa Beblavého v tom, že konateľ MH Development Košecký je v spoločnosti Mertimex jediným spoločníkom. "Zmluvu tak uzatvoril sám so sebou a prostredníctvom nej sa obohatil z verejných peňazí," vysvetlil Beblavý. 

 

Spoločnosť MH Development, s.r.o. sa zaoberá prenájmom nehnuteľností, obstarávateľskými službami spojenými so správou nehnuteľností. Základné imanie firmy je vo výške 38,704 mil. eur, pričom podiel v nej má Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. 

 

Agentúru SITA osloví aj predstaviteľov MH Development. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona