Beblavý sa pýta ministrov, či si ich manažéri platia poistky

NETKY.SK • 10 Október 2014, 12:32 • 2 min
Beblavý sa pýta ministrov, či si ich manažéri platia poistky

BRATISLAVA – Ministrov hospodárstva, dopravy, financií, zdravotníctva a obrany sa nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý v interpelácii pýta, či si manažéri rezortných spoločností platia podiel na poistných zmluvách sami.

slovakia

left justify in out

„Ak tieto dôkazy nebudú zverejnené, budem nútený na nich podať podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Výsledkom našej snahy by mali byť ušetrené finančné prostriedky štátu, pretože na časť poistného, ktoré dnes platí štát, sa budú skladať samotní štátni manažéri. Ročná úspora môže vzhľadom na veľký počet firiem dosiahnuť viac ako stotisíc eur,“ uviedol Beblavý. Na odpoveď majú ministri 30 dní.

 

Aktuálne platné poistné zmluvy, ktoré vraj obsahujú nadštandardné poistenie štátnych manažérov, majú podľa opozičného poslanca aj v spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Firma však vyjadrenia poslanca Beblavého odmieta. Slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy zverejnil v Centrálnom registri zmlúv zmluvu upravujúcu poistenie zodpovednosti spoločnosti a členov štatutárnych orgánov za škodu. "Poistné, ktoré sa vzťahuje na poistenie členov predstavenstva SEPS, bolo uhradené jednotlivými členmi predstavenstva formou zrážky zo mzdy za mesiac apríl 2014, čo je možné v prípade potreby preukázať. Z tohto dôvodu považujeme spájanie spoločnosti SEPS s prípadným nezákonným konaním uvedeným v stanovisku poslanca Miroslava Beblavého za nepravdivé," reagovala spoločnosť, podľa ktorej členovia predstavenstva pri výkone svojej funkcie rešpektujú ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

 

Podpredseda Siete pripomenul, že parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pod jeho vedením udelil v máji 2013 doteraz najvyššie pokuty vo svojej histórii. O svoj ročný plat prišli dvaja manažéri Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorí boli zároveň verejnými funkcionármi, a to za uzavretie poistnej zmluvy, v ktorej poistili za štátne peniaze sami seba. Spolu išlo o približne 70 000 eur. Problém poistnej zmluvy bol v tom, že kryla nielen poistné udalosti vznikajúce pri výkone ich pracovných činností, ale vzťahovala sa aj na činnosti, ktoré s funkciou manažéra nesúviseli. Boli nimi napríklad nárok na náhradu škody za prípadné sexuálne obťažovanie, ochrana dobrého mena či náhrada škody za ublíženie na zdraví mimo výkonu práce. 

 

Manažéri sa proti rozhodnutiu o pokute odvolali na Ústavný súd SR. Ten rozhodnutia v oboch prípadoch potvrdil a výslovne zdôraznil, že manažéri NDS porušili ústavný zákon o ochrane verejného záujmu v článku 4, ktorý zakazuje zneužiť funkciu na osobný prospech. „Ide historicky o prvé zásadné rozhodnutie o zneužití funkcie verejného funkcionára, ktoré bude slúžiť ako zásadný precedens do budúcnosti,“ zdôraznil Beblavý. „Po rozhodnutí Ústavného súdu SR je už stopercentne jasné, že takéto konanie je v rozpore so zákonom. Jedinou výnimkou by mohlo byť, ak by títo manažéri počas celého obdobia platnosti týchto zmlúv hradili spoločnostiam poistné za svoju osobu,“ dodal. 

 

Aktuálne platné poistné zmluvy, ktoré obsahujú nadštandardné poistenie štátnych manažérov, majú podľa opozičného poslanca Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. a Transpetrol a. s. v rezorte ministerstva hospodárstva, Národný onkologický ústav, a. s. a Univerzitná nemocnica Martin, a. s. v rezorte ministerstva zdravotníctva, Slovenská elektrizačná a prenosová sústava, a. s. v rezorte ministerstva financií, Hotelové, rekreačno-zdravotnícke zariadenia, a. s. v rezorte ministerstva obrany a Slovenská pošta, a. s., Železničná spoločnosť Cargo, a. s. a Letisko Poprad – Tatry, a. s. v rezorte ministerstva dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies