Beblavý: Proti preplneným triedam je viac ako 2 800 ľudí

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 10:48 • 2 min
Beblavý: Proti preplneným triedam je viac ako 2 800 ľudí

BRATISLAVA – Viac ako 2 800 ľudí podpísalo hromadnú pripomienku proti zvyšovaniu žiakov v triedach, ktorú inicioval poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Pripomienkou sa teraz musí zaoberať ministerstvo školstva, ktoré navrhlo zvýšenie maximálneho počtu žiakov v triedach.

slovakia

left justify in out

„Rozporové konanie bude v piatok,“ informoval Beblavý.

Rezort školstva sa bude touto pripomienkou zaoberať presne tak, ako mu to ukladá legislatíva, zareagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. 

Ministerstvo školstva v predloženej novele školského zákona navrhuje zvýšiť maximálny počet žiakov na 1. stupni základných škôl na 28 žiakov, doteraz to bolo v 1. ročníku 22 žiakov a v 2. až 4. ročníku 25 žiakov. Na 2. stupni ZŠ má maximálny počet žiakov v triede stúpnuť z 28 na 30. Beblavý pripomenul, že už vlani ministerstvo umožnilo novelizáciou zvýšiť maximálny počet žiakov v triedach o troch. 

Napokon to môže viesť k tomu, že počet prvákov skočí až na 31 žiakov v triede. „To nepovažujem pri dnešných deťoch a integrácii rôznych detí s rôznymi potrebami za realistické a vhodné. Racionalizovať školstvo áno, ale nie prepĺňaním už plných tried, ale naopak, obmedzovaním poloprázdnych a prázdnych škôl a tried,“ dodal Beblavý. 

Zdôraznil, že ich hlavná výhrada nie je proti racionalizácii školstva, ale proti tomu, že minister ju navrhuje riešiť napĺňaním tých tried, ktoré už sú plné. Pripomenul, že samotné ministerstvo v správe o stave školstva hovorí, že najväčším problémom je veľa prázdnych a poloprázdnych malých škôl a tried. „S tými nerobí v tom zákone nič a naopak, tlačí na to, aby tie, ktoré sú plné, sa ešte naplnili,“ poznamenal. Podľa neho sú najväčšie rezervy v oblasti stredného odborného školstva, kde treba zásadne zracionálniť systém. Taktiež máme niektoré malé a prázdne školy aj v základnom školstve a nielen na vidieku, kde sú nevyhnutné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies