Beblavý: Príspevok na starostlivosť o dieťa by mal stúpnuť na 266 eur mesačne

NETKY.SK • 21 Október 2013, 10:42 • 2 min
Beblavý: Príspevok na starostlivosť o dieťa by mal stúpnuť na 266 eur mesačne

BRATISLAVA - Rodičia by mali od budúceho roka dostávať vyšší príspevok na starostlivosť o dieťa, taktiež by sa im malo zjednodušiť dokladovanie tohto príspevku na úradoch práce.

slovakia

left justify in out

Tieto pozmeňovacie návrhy v novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa plánuje už na utorňajšom (22. 10.) zasadnutí parlamentu predložiť poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Podľa Beblavého výška príspevku na starostlivosť o dieťa by mala stúpnuť na 266 eur mesačne zo súčasných 230 eur mesačne. "Spotrebiteľské ceny v oblasti vzdelávania vzrástli od decembra 2010 do augusta 2013 spolu o 15,7 %, čo by zodpovedalo zvýšeniu približne na 266 eur mesačne," zdôvodňuje zmeny Beblavý.

Taktiež by sa malo rodičom zjednodušiť dokladovanie tohto príspevku na úradoch práce. "Ak oprávnená osoba v súvislosti s poberaním príspevku splnomocní ustanovených poskytovateľov starostlivosti o dieťa, nebude už nutné preukazovanie najrôznejších dokumentov ako ústrižkov uhradených poštových poukážok, výpisov z účtov oprávnených osôb, či príjmových pokladničných dokladov," navrhuje Beblavý s tým, že väčšia časť administratívnych úkonov sa prenesie na poskytovateľa starostlivosti o dieťa, ktorý bude ako splnomocnenec príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dokladovať len dva typy dokumentov, a to príjmový pokladničný doklad alebo výpis z účtu poskytovateľa.

Ako vysvetľuje Beblavý, ambíciou zmeny je dosiahnuť čo možno najvyšší komfort rodičov, ktorí by mohli byť odbremenení od súčasnej administratívnej záťaže. Zároveň priblížil, že rezort práce počas rokovaní o zmenách v zákone o príspevku na starostlivosť o dieťa nevylúčil, že obe tieto zmeny sú akceptovateľné. "Ministerstvo však váha, pretože plánuje približne od 1. januára 2015 príspevok tiež zvýšiť a v rámci nového programového obdobia aj výraznejšie zjednodušiť. Nevidím však dôvod, aby rodičia museli čakať rok na zlepšenie, ak je možné ju urobiť aj dnes," dodáva Beblavý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies