Beblavý: Predseda predstavenstva bratislavskej burzy je v konflikte záujmov

NETKY.SK • 25 August 2014, 15:21 • 2 min
Beblavý: Predseda predstavenstva bratislavskej burzy je v konflikte záujmov

BRATISLAVA - Predseda predstavenstva Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB), ktorej 75,94 % akcií vlastní Fond národného majetku (FNM) SR, zneužil svoju funkciu a uprednostnil osobný záujem pred verejným záujmom.

slovakia

left justify in out

Obchodná spoločnosť Vanys, v ktorej je jediným akcionárom, mala totiž získať od burzy zákazku na požičiavanie vozidiel v hodnote 19.900 eur. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý.

 

Je presvedčený, že pri požičaní áut mohlo ísť o konflikt záujmov. Rozhodol sa preto zaslať interpeláciu predsedovi vlády Robertovi Ficovi, aby túto skutočnosť vyšetril a voči predsedovi predstavenstva burzy vyvodil zodpovednosť. "Podľa súhrnnej správy burzy o zákazkách na dodanie služieb a tovarov za druhý štvrťrok 2014 získala obchodná spoločnosť Vanys od burzy zákazku na požičiavanie vozidiel v hodnote 19.900 eur. Predmetná zákazka môže byť dôkazom, že v prípade predsedu predstavenstva burzy došlo k zneužitiu funkcie a uprednostneniu osobného záujmu na úkor záujmu verejného," uviedol v interpelácii Beblavý.

 

Pripomenul, že ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov sa nevzťahuje na vedúce funkcie v podnikoch, kde má väčšinový podiel FNM. "Jediný, kto môže v danej veci vyvodiť politickú zodpovednosť, je vláda Slovenskej republiky, okrem iného aj prostredníctvom orgánov Fondu národného majetku," skonštatoval Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies