Beblavý: Povedať o vysokej škole, že je celá nekvalitná, je nezmysel

NETKY.SK • 22 Marec 2013, 09:11 • 2 min
Beblavý: Povedať o vysokej škole, že je celá nekvalitná, je nezmysel

BRATISLAVA - Problémom nových kritérií akreditácie je v tom, že rozhodnú o zaradení celej vysokej školy medzi univerzitné, odborné či vysoké školy bez zaradenia. Myslí si to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

"Aj keď hodnotenie bude prebiehať na úrovni jednotlivých pracovísk a následne fakúlt, výsledkom bude zaradenie celých vysokých škôl do niektorej z kategórií. To je nezmysel, pretože slovenské vysoké školy sú dnes vnútorne veľmi rozdielne," vyhlásil Beblavý. Povedať dnes na Slovensku o celej vysokej škole, že je kvalitná alebo nekvalitná má podľa neho rovnaký zmysel, ako hodnotiť priemerné podnebie v Rusku spriemerovaním teplôt v Soči a na Kamčatke. "To však nie je chybou Akreditačnej komisie (AK), ktorá len musí rešpektovať zákon prijatý za prvej vlády Roberta Fica," dodal.

Poslanec hovorí, že aj keď má návrh AK svoje technické problémy a nedostatky, ktoré je potrebné odstrániť, treba sa postaviť za snahu AK zaviesť náročný systém hodnotenia, v ktorom nie každý bude "nadpriemerný". "Návrh je zatiaľ najambicióznejším pokusom nastaviť latku skutočne na európsku úroveň a z tohto princípu by minister školstva a vláda nemali ustupovať. Netreba mať ilúzie, že sa podarí skokovo zlepšiť kvalitu slovenských univerzít, ale rozbíjaním nelichotivých zrkadiel neopeknieme," podčiarkol.

Nové kritériá komplexnej akreditácie, ktorou vysoké školy prejdú na budúci rok, po svojom stredajšom (20.3.) zasadnutí odmietli rektori. Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD) ich odporučili neschváliť a vrátiť AK na prepracovanie. Čaplovič na stanovisko reagoval s tým, že ak chce mať Slovensko kvalitu, lepšie miesto v medzinárodných rebríčkoch a hodnoteniach kvality vysokých škôl, kritériá akreditácie musia byť náročnejšie ako doteraz. So šéfom AK Ľuborom Fišerom rektori o kritériách na stredajšom zasadnutí nediskutovali. Na rozdiel od rektorov, Rada vysokých škôl návrh schvaľuje. Mala k nemu pripomienky, s ktorými sa podľa Fišeru dá súhlasiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies