Beblavý: Posilnením kompetencií sa vytvorí pre Pellegriniho ministerstvo

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 12:48 • 2 min
Beblavý: Posilnením kompetencií sa vytvorí pre Pellegriniho ministerstvo

BRATISLAVA – Posilnenie kompetencií podpredsedu vlády vytvorí v skutočnosti pre Petra Pellegriniho (Smer-SD) ministerstvo. Tvrdí to nezaradený opozičný poslanec Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Má to všetky znaky ministerstva, len iný názov," zdôraznil poslanec v rámci diskusie k návrhu novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže o takzvanom kompetenčnom zákone.

Na základe novely má podpredseda vlády pre investície Pellegrini získať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať má aj novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

 

Podľa Beblavého tak preto, aby nevzniklo ďalšie ministerstvo, čo by sa stalo predmetom verejnej kritiky, sa vlastne vytvára ministerstvo bez tohto názvu. V tejto inštitúcii však bude podľa poslanca ešte jedna úroveň riadenia, aby sa dalo obísť, že ide o ministerstvo. Na čele úradu bude totiž ešte vedúci, ktorého bude riadiť Pellegrini.

 

"V skutku blahoželám k tomuto aj manažérskemu aj úspornému politickému prístupu, ktorý ste vytvorili," dodal Beblavý. Má to však podľa neho aj jednu výhodu oproti štandardnému ministerstvu. Na Slovensku totiž na rozdiel od iných krajín podpisujú dokumenty ministri. V prípade podpredsedu vlády Pellegriniho ich však bude podpisovať vedúci úradu, lebo on bude štatutárom úradu.

 

"To znamená, že za všetky trestné činy, za všetky nehospodárne vynakladania prostriedkov, za všetky 'prúsery' v eurofondoch a informatizácii bude zodpovedný tento človek a podpredseda vlády Pellegrini bude mať minimálne právne čisté ruky," opísal Beblavý. Toto je podľa neho spôsob ministerskej imunity, ktorú má už len Robert Fico (Smer-SD) ako predseda vlády. Tiež nič nepodpisuje, za neho podpisuje vedúci úradu vlády.

 

"Nedivím sa členovi vlády, ktorú vedie Smer-SD a ktorý má na starosti informatizáciu a eurofondy, dve najväčšie stoky korupcie v tejto krajine, že to tak chce," doplnil Beblavý. Celkom však nechápe ostatných ministrov a parlamentnú väčšinu, že mu to dovolia.

 

Beblavého slovám oponoval podpredseda vlády Pellegrini a nesúhlasí s tvrdeniami, že vzniká nejaké ministerstvo. "Tento štát mal stále problém uchopiť nejakým spôsobom agendu, ktorá má nadrezortný charakter, a preto v oblasti eurofondov a v oblasti informatizácie, v ktorých sa naozaj zasahuje do všetkých ministerstiev, je účelné, aby sa riadili z pozície úradu vlády alebo podpredsedu vlády. A nie, aby jedno ministerstvo riadilo ostatné ministerstvá," odôvodnil Pellegrini.

 

Preto sa to podľa neho navrhuje riešiť takýmto spôsobom. Zároveň nesúhlasí s niektorými vyjadreniami o tom, že narastá počet úradníkov. "Centrálny koordinačný orgán, to sú úradníci, ktorí už dnes sú a pracujú. Tí iba prejdú pod iné riadenie," dodal. Zároveň podľa neho aj celá sekcia na informatizáciu už na ministerstve financií existuje a úradníci na nej pracujú, len prejdú pod jedno riadenie.

 

Pripomenul, že tých 100 ľudí, ktorí robia na centrálnom koordinačnom orgáne, sú platení z prostriedkov štrukturálnych fondov, čiže priamo z EÚ, lebo slúžia na kontrolu, usmerňovanie a koordináciu čerpania eurofondov. "Nestoja štátny rozpočet skoro nič," zdôraznil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies