Beblavý: Porušovanie zákona o konflikte záujmov NKÚ nerieši

NETKY.SK • 12 September 2014, 15:01 • 2 min
Beblavý: Porušovanie zákona o konflikte záujmov NKÚ nerieši

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zohráva dôležitú úlohu pri kontrole dodržiavania ústavného zákona o konflikte záujmov v samospráve, porušovanie zákona síce viackrát zistil, no ďalej ho neriešil.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol poslanec NR SR Miroslav Beblavý (Sieť), NKÚ v súlade so svojim plánom kontroluje v mestách a obciach nakladanie s finančnými prostriedkami, pričom pri kontrole porušenie právnych predpisov spomenie, no nevyvinie žiadnu aktivitu na to, aby bolo toto porušenie potrestané. "Namiesto neho to neurobí žiadny iný orgán," pripomenul. Je toho názoru, že v podobných situáciách by úvodný krok, a teda podnet na začatie konania, mal navrhnúť samotný úrad. "Ústavný zákon mu to umožňuje a keďže porušenie konštatujú jeho kontrolóri v oficiálnych dokumentoch, bolo by to logické," poznamenal Beblavý. Preto sa listom obrátil na predsedu NKÚ Jána Jasovského, v ktorom ho na prípady porušenia zákona upozorňuje. "Požiadal som ho, aby úrad a jeho kontrolóri podávali podnety zastupiteľstvám na začatie konania tak, aby bolo možné vyvodenie zodpovednosti a uloženie peňažnej pokuty," vysvetlil poslanec. 

 

Beblavý vie o viacerých prípadoch, keď NKÚ porušenie ústavného zákona zistil, no cez zastupiteľstvá to už ďalej neriešil. Ide podľa neho napríklad o prípad, keď úrad v roku 2009 zistil, že v obci Švedlár na východe Slovenska schválilo obecné zastupiteľstvo predaj pozemkov na základe žiadosti fyzickej osoby v cene 1,66 eura za meter štvorcový. Na tom istom zasadnutí bola schválená žiadosť starostu obce o odkúpenie pozemkov vo vlastníctve obce, a to v cene 0,83 eura za meter štvorcový. NKÚ v oficiálnom dokumente konštatoval porušenie ústavného zákona, za ktoré mohlo zastupiteľstvo uložiť starostovi pokutu vo výške ročného platu. "Keďže však nikto nepodal podnet na začatie konania, nič také sa nestalo," poznamenal poslanec za Sieť. Ďalší prípad sa stal vo februári tohto roku, NKÚ konštatoval, že starosta obce Studenec v okrese Levoča nepodal v rokoch 2010 až 2012 majetkové priznania. Nikto si tak podľa neho nemohol skontrolovať napríklad jeho príjmy. "Za toto konanie mu mohlo zastupiteľstvo stiahnuť celkovo tri mesačné platy, no stalo sa to opäť – žiadny podnet, žiadne konanie, žiadna pokuta," uviedol pre agentúru SITA Beblavý. Podobné prípady sa stali rovnako vo februári 2014 v mestskej časti Košice - Poľov či v obci Lutiše v okrese Žilina. V oboch chýbal podnet na začatie konania, aj napriek tomu, že Najvyšší kontrolný úrad porušenie zákona zistil. 

 

Všetky štyri samosprávy spája podľa Beblavého to, že majú relatívne malý počet obyvateľov. "A ako to už v takýchto obciach býva, obyvatelia podnet nepodajú, pretože môžu mať strach. Starosta by im mohol totiž znepríjemniť život, a to napríklad tak, že by im nedal stavebné povolenie," priblížil poslanec NR SR a dodal, že nečinnosť NKÚ má za následok iba väčšie rozčarovanie obyvateľov, nahlodáva dôveru v spravodlivosť a posilňuje pocit, že "papalášom“ sa nikdy nič nestane.

 

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ján Jasovský dostal dnes list s informáciami poslanca Miroslava Beblavého. Ako ďalej agentúru SITA informovala Iveta Bieliková z odboru komunikácie NKÚ, predseda nariadil vykonať podrobnú analýzu podania poslanca NR SR, keďže si podanie vyžaduje komplexné posúdenie. "Ubezpečujeme, že poslancovi Beblavému odpovieme v kratšej lehote, ako stanovuje zákon," poznamenala. Úrad je podľa nej presvedčený, že zákon neporušil. "Práve NKÚ SR poukázalo na zistenia, ktoré uvádza poslanec Beblavý, a to v protokoloch zo svojich kontrol. Zdôrazňujeme, že všetky protokoly z kontrol, nielen samospráv, sa zverejňujú na webovom sídle úradu," vysvetlila Bieliková. V prípade samosprávy NKÚ s obsahom protokolu oboznamuje nielen konkrétneho starostu obce, primátora mesta či predsedu VÚC, ale aj príslušné zastupiteľstvo, ktoré je vo veci oprávnené konať v zmysle zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies