Beblavý: Poistku proti zlyhaniu šéfa bratislavského letiska platí štát

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 17:53 • 2 min
Beblavý: Poistku proti zlyhaniu šéfa bratislavského letiska platí štát

BRATISLAVA - Poisťovanie manažérov štátnych firiem za ich osobné zlyhania sa uskutočňuje aj naďalej za štátne peniaze. Na dnešnom tlačovom brífingu o tom v Bratislave informoval poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, ktorý z neznámeho zdroja získal kópiu zmluvu o výkone funkcie nového predsedu predstavenstva a. s. Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) Ivana Trhlíka. Dokument podpísali ďalší dvaja členovia predstavenstva spoločnosti vo februári tohto roku.

slovakia

left justify in out

"Člen predstavenstva má nárok na náhradu výdavkov, ktoré účelne vynaložil pri výkone svojej funkcie. Za účelne vynaložené náklady sa považuje aj poistné za poistenie zodpovednosti člena predstavenstva za škodu spôsobenú spoločnosti pri výkone funkcie," citoval Beblavý zo zmluvy, ktorá mu prišla poštou. Podľa neho ide o rafinovanejšie zneužívanie verejnej funkcie, nakoľko si manažér zaplatí poistku sám, pričom štátna firma mu ju následne preplatí. Verejnosť sa však o tom nikdy nedozvie, nakoľko neexistuje povinnosť zverejniť takúto zmluvu v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). "Je to absolútne neprijateľné a je to dvojnásobne neprijateľné po tom, čo už bolo jasné, že sa v takejto veci koná," dodal poslanec.

M. Beblavý vyzval ministra Počiatka, aby konal


Podobný prípad totiž riešil koncom minulého roka Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, keď manažment Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) poistil seba proti vlastným možným zlyhaniam za štátne peniaze. Výbor v tejto veci po ukončení vyšetrovania uložil manažérom pokutu vo výške ich ročného platu. Zmluva s novým šéfom BTS bola podpísaná 11. februára 2013, keď konanie s manažérmi NDS stále prebiehalo a verejne sa o probléme hovorilo.

Beblavý dnes takisto vyzval šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka, pod ktorého BTS spadá, aby v tejto veci okamžite konal a zabezpečil zrušenie zmlúv a vyvodenie zodpovednosti. "Pretože v opačnom prípade prijíma plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa mu deje v rezorte dnes," vyhlásil Beblavý. Ako dodal, v súčasnosti nemôže Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií začať konanie vo veci BTS, nakoľko to zákon umožňuje len voči firmám, ktoré 100-% vlastní štát. BTS vlastní okrem Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR aj Fond národného majetku (FNM) SR, ktorý z formálno-právneho hľadiska nereprezentuje štát.

Vedenie bratislavského letiska zdedilo zmluvy po Dzurindovej vláde

Zmluvy, ktoré štátnym manažérom umožňujú preplácanie poistného za ich vlastné zlyhania, boli zavedené už za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Informoval o tom dnes hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa, ktorý tak reagoval na dnešné vyhlásenie poslanca NR SR Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). "Preto nás veľmi prekvapuje, prečo má s týmito zmluvami poslanec Beblavý problém teraz a neriešil ich v čase, keď bola jeho strana pri moci," uviedol hovorca.

Beblavý dnes kritizoval praktiky v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS). Na základe zmluvy o výkone funkcie dostáva predseda tamojšieho predstavenstva Ivan Trhlík finančné náhrady za platenie poistky, ktorá má ochrániť štát v prípade, že by spôsobil spoločnosti nejaké škody. V zákone navyše neexistuje povinnosť takúto zmluvu uverejniť v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).

Podľa Kóňu šéf bratislavského letiska zdedil zmluvu, ktorá mu poskytuje náhrady, po svojich predchodcoch. Opodstatnenosť poistenia rezort dopravy naďalej nespochybňuje, no bremeno platenia poistných sadzieb by sa malo podľa Kóňu zmeniť tak, ako o tom rozhodol koncom mája 2013 Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. "Minister Ján Počiatek po rozhodnutí výboru vydal všetkým svojim podriadeným organizáciám pokyn, aby si upravili tento typ zmluvy podľa rozhodnutia výboru, teda časť poistky do výšky ich majetku si majú platiť sami," povedal hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies