Beblavý plánuje pre tender metodického centra mimoriadnu schôdzu

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 12:09 • 2 min
Beblavý plánuje pre tender metodického centra mimoriadnu schôdzu

BRATISLAVA - Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, aby zastavil tender na dodanie didaktickej nadstavby k učebniciam angličtiny. O jej zvolaní musia opoziční poslanci ešte rokovať. Pre agentúru SITA to Beblavý povedal po dnešnom rokovaní parlamentného školského výboru. Beblavý tak pokračuje vo svojej iniciatíve, keďže už 8. apríla vyzval ministra školstva Juraja Draxlera, aby okamžite zastavil podozrivú zákazku vo svojom rezorte.

slovakia

left justify in out

Beblavý upozornil, že ministerstvo školstva chce za 20 miliónov eur v "mimoriadne podozrivom" tendri kúpiť pomôcky od skupiny, ktorá robila propagačné video pre bývalého ministra školstva Petra Pellegriniho. Hovorkyňa ministerstva školstva Monika Hucáková na to reagovala tým, že projekt nemá hodnotu 20 miliónov eur, ale 11,4 milióna eur a z toho 6,4 milióna pôjde na nákup didaktických pomôcok. Suma 19 902 773 eur je pritom celková hodnota rámcovej zmluvy.


Digitálne pomôcky čiže online cvičenia podľa Beblavého sú dobrý nápad, nie však v prípade, keď niektorí žiaci nemajú ani základné učebnice. Podpredseda Siete navyše dodáva, že online cvičenia už takmer všetci vydavatelia poskytujú zadarmo pri kúpe učebnice. Inými slovami štát zaplatí za to, čo môžu dostať žiaci spolu s bežnými učebnicami zadarmo. Beblavý na dnešnej tlačovej besede povedal, že to je biznis pre konkrétnu firmu, ktorá takéto digitálne cvičenia má a nevie ich nikomu predať. Ako dodáva, aby si zaistili, že sa v rámci vyhláseného obstarávania nebude o biznis nikto ďalší uchádzať, dali doň podmienku, že inštrukcie k online cvičeniam musia byť po slovensky, čím vylúčili zahraničné spoločnosti. "Rezort to odôvodňuje tým, že učitelia majú slabú znalosť angličtiny a potrebujú inštrukcie po slovensky. Ak však učitelia angličtiny nevedia po anglicky tak, aby vedeli prečítať jednoduché inštrukcie k cvičeniam, ako môžu naše deti učiť po anglicky? A ako tomu pomôže, že im nakúpime za veľké peniaze online cvičenia, ktorých obsahu nebudú rozumieť?" pýta sa Beblavý.


Podpredseda Siete už dávnejšie kritizoval, že namiesto potrebných nových učebníc angličtiny sa obstaráva nadstavba na učebné materiály. "Náklady na samotné nové učebnice však naďalej ostávajú na rodičoch, hoci rezort školstva by stáli zlomok z celkovej sumy tohto obstarávania," uviedol Beblavý. Rezort školstva na to reagoval vyhlásením, že didaktické pomôcky, ktoré prinesie do škôl národný projekt, nebudú iba nadstavbou k učebniciam. "Ide o ucelený balík vzdelávacích materiálov, ktorý umožní aj samostatnú výučbu. Významnou súčasťou sú metodiky pre výučbu anglického jazyka a pracovné listy pre žiakov, ktoré mnohí učitelia doteraz na hodinách vôbec nemali," uvádza rezort. Podmienky verejného obstarávania boli podľa ministerstva definované v súlade s obsahom Štátneho vzdelávacieho programu pre anglický jazyk pre základné a stredné školy. "Čo sa týka stanovenia ceny, konala sa elektronická dražba medzi všetkými tromi záujemcami. Transparentnejší spôsob obstarávania ako elektronická dražba neexistuje," dodáva Hucáková. Beblavý na argument ministerstva školstva o ucelenom balíku materiálov reaguje tým, že v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania sa v stručnom opise zákazky uvádza, že didaktické pomôcky sú nadstavbou k existujúcim učebniciam.


Metodicko-pedagogické centrum v gescii ministerstva školstva vyhlásilo súťaž na dodanie didaktických prostriedkov na výučbu anglického jazyka vo februári tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona