Beblavý: Navrhujeme vytvorenie registra konečných užívateľov výhod

NETKY.SK • 26 November 2014, 11:59 • 2 min
Beblavý: Navrhujeme vytvorenie registra konečných užívateľov výhod

BRATISLAVA - Poznanie konečného užívateľa výhod, účinná verejná kontrola, obmedzenia pre schránkové firmy nielen pri verejnom obstarávaní, ale aj pri zdravotných poisťovniach, privatizácii či eurofondoch a vymáhateľnosť v prípade zistenia porušení.

slovakia

left justify in out

Tieto štyri princípy chcú do vládnej novely zákona o verejnom obstarávaní dostať cez pozmeňujúci návrh poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Lucia Žitňanská (Most-Híd). Navrhujú tiež zriadenie registra konečných užívateľov výhod, teda ľudí, ktorí v skutočnosti za schránkovými firmami stoja.
      

Register má byť podľa Beblavého verejne kontrolovateľný a spravovala by ho Národná banka Slovenska. Verejnosť by tiež mala mať právo iniciovať konanie na preverenie údajov v registri. V prípade pochybností by bol regulátor povinný požadovať preukázanie skutočností, ktoré firma deklaruje a do preukázania jej účasť na správe verejných prostriedkov zablokovať.
      

Beblavého a Žitňanskej pozmeňujúci návrh tiež obsahuje zákaz účasti firiem s priamymi či nepriamymi majiteľmi z krajín, ktoré nespolupracujú pri zisťovaní konečných užívateľov výhod. Žitňanská je presvedčená, že novela Smeru-SD nie je skutočným riešením, ale marketingovým. "Nerieši, aby sme videli osoby, ktoré za týmito schránkovými firmami stoja. V dnešnej situácii je to hazard. Ak chceme prispieť k riešeniu situácie a pokoju na Slovensku, musíme prinášať skutočné a nie marketingové riešenia," tvrdí s tým, že ten, kto chce čerpať verejné zdroje, sa odhaliť musí.
      

Beblavý opätovne kritizoval, že sa o novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. "Smer-SD to chce len čo najrýchlejšie spláchnuť a mať problém aspoň na chvíľu z krku. Toto je už za hranicou, dúfam, že im to verejnosť nezje," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies