Beblavý navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa

NETKY.SK • 14 August 2013, 16:01 • 2 min
Beblavý navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa

BRATISLAVA - Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa zo súčasných 230 eur na 260 eur. Ide o príspevok, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil opozičný poslanec na tlačovej besede, zvýšenie príspevku na 260 eur pôvodne navrhovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí, od tohto zámeru však ustúpilo. "Samotné ministerstvo práce to zdôvodňovalo štúdiou, ktorá ukázala, že náklady na starostlivosť o dieťa sú vyššie ako 230 eur a rodičia bežne platia v škôlkach, jasliach a opatrovateľom výrazne vyššiu sumu," upozornil Beblavý. Tento príspevok sa podľa neho hradí z eurofondov. "Dopad tohto zvýšenia na štátny rozpočet by bol nulový," povedal. Návrh na zvýšenie príspevku o 30 eur chce Belbavý podať v parlamente ako pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý v stredu schválila vláda.

Opozičný poslanec chce tiež navrhnúť, aby sa znížila vysoká administratívna náročnosť pri čerpaní tohto príspevku. "Navrhneme, aby rodičia už nemuseli preukazovať každý mesiac náklady, ako je to dnes, ale aby si mohli vybrať jeden z dvoch spôsobov," povedal Beblavý. Prvé riešenie, ktoré by platilo pre všetkých rodičov, spočíva podľa neho v tom, že škôlka alebo jasle by poskytovali údaje priamo úradu práce a sociálnych vecí a úrad by zasielal príspevok priamo jasliam alebo škôlke. "Rodič by len podpísal potvrdenia, že tam dieťa chodí a potom by sa už nemusel o to starať," povedal. Podľa druhej možnosti, ktorú predstavil Belbavý, by príspevok dostali ako paušálnu sumu bez dokladovania výdavkov tí rodičia, ktorí študujú alebo pracujú. 

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa za vlády Ivety Radičovej od 1. januára 2011 zvýšil z maximálnej sumy 164,22 eura na 230 eur mesačne. Zároveň sa ponechalo poskytovanie príspevku v sume 41,10 eura mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič. Rodičovský príspevok v súčasnosti dosahuje 199,6 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies