Beblavý: Navrhuje zmenu podávania majetkových priznaní

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 11:03 • 2 min
Beblavý: Navrhuje zmenu podávania majetkových priznaní

BRATISLAVA - Znížiť počet zamestnancov, ktorí musia podávať majetkové priznania o takmer 70 percent a u zvyšných výrazne sprísniť kontrolné mechanizmy, aby podávanie priznaní nebolo len formalitou.

slovakia

left justify in out

To chce novým zákonom dosiahnuť nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. Návrh zákona o majetkových priznaniach niektorých verejných činiteľov podal nezaradený poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý v piatok 17. apríla popoludní, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany Sieť Karolína Ducká.


Ako konštatuje Beblavý v tlačovej správe k návrhu, "majetkové priznania musí k 31. marcu podať okrem 6644 verejných funkcionárov aj približne 135-tisíc verejných zamestnancov. Podávať ich musia "nielen tí, u ktorých to má zmysel, ako napríklad sudcovia, prokurátori, policajti či úradníci vo významných pozíciách, ale napríklad aj každý hasič či radový referent na úrade práce", pripomína a dopĺňa, že nenašli jediný prípad, kedy by majetkové priznanie verejného zamestnanca viedlo k jeho postihu. Navrhuje preto zúžiť okruh povinných osôb na policajtov, colníkov, sudcov, prokurátorov, predstavených v štátnej službe, štatutárov vo verejnej službe, veliteľov v rámci profesionálnych vojakov, výlučne nadriadených v hasičskom a záchrannom zbore a horskej záchrannej službe a ďalších zamestnancov, ktorých určí štatutár v internom predpise. Počet ľudí s povinnosťou podať majetkové priznanie sa tak podľa nezaradeného poslanca zúži na približne 40-tisíc osôb, teda na menej ako 30 percent súčasného stavu. "Títo zamestnanci budú vypĺňať štandardizovaný dotazník, ktorý bude mať skutočnú výpovednú hodnotu. Preverovať údaje bude rezort vnútra, keďže pod neho budú patriť viac ako tri štvrtiny tých, ktorým táto povinnosť zostane a keďže má v súvislosti so zákonom o preukazovaní pôvodu majetku aj na to vytvorené najlepšie predpoklady,“ cituje ďalej Beblavého tlačová správa. Pri funkčnom plate vyššom ako trojnásobok priemernej mzdy navrhuje zaviesť povinnosť zverejňovať majetkové priznanie.


Skutočný prehľad o majetku politikov by podľa parlamentnej opozície priniesla aj zmena ústavného zákona o konflikte záujmov. Novelu zákona predložili opoziční poslanci v pondelok 13. apríla do parlamentu po tretí raz. Do NR SR ju podávajú šiesti poslanci z piatich opozičných strán. Návrh má podporu KDH, OĽaNO, Most-Híd, SaS a Sieť. Podľa jedného z predkladateľov návrhu Miroslava Beblavého, nový zákon by stanovil skutočné overovanie majetku politikov, aby sa verejnosť dozvedela, čo kto vlastní. Zároveň by sa dali trestať prehrešky politikov. Smer-SD hrá podľa Beblavého s opozíciou nečestnú hru, keď neustálemu odkladá predloženie zákona. "Doteraz sa nič nestalo. Prečo nepodporia návrh, s ktorým pôvodne súhlasili, alebo prečo nepredložia vlastný návrh? Na to nemajú odpoveď,“ povedal 13. apríla na tlačovej besede k novele Beblavý s tým, že opoziční poslanci chcú, aby majetkové priznania mali svoju výpovednú hodnotu. "Náš návrh hovorí, že všetky majetkové veci treba priznať," uviedol. Na novom majetkovom priznaní, ktoré by zaviedol opozičný návrh, by bolo zrejmé, akú značku auta má verejný funkcionár. Dalo by sa zistiť, v akej banke má účet i hypotéku. "V starom majetkovom priznaní netreba uvádzať všetky príjmy. Po novom by bolo potrebné uviesť súčet príjmov z verejnej funkcie, ale aj iné príjmy, ako napríklad autorské či dividendy," povedal. Podľa predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Alojza Přidala z KDH zodpovednosť za to, že pôvodný návrh novely, ktorý vznikol konsenzom všetkých strán v NR SR, nebol prijatý, nesie výlučne Smer. "Poslanci Smeru-SD nechceli podávať širšie majetkové priznania pred parlamentnými voľbami, ktoré by ukázali, aké mali skutočné príjmy," vyhlásil Přidal na tlačovej besede 13. apríla. Zároveň vyjadril ochotu opozície akceptovať návrhy Smeru, ak nezmenia podstatu návrhu.


Vládny Smer-SD chce s opozičnými poslancami o novele zákona o konflikte záujmov a o ďalších otvorených otázkach rokovať. Predseda NR SR Peter Pellegrini pred časom konštatoval, že dokončili materiály pre zástupcov politických strán, ktoré obsahujú podklady k zmene ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Pripravené sú aj podklady k príprave etického kódexu poslancov Národnej rady SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies