Beblavý navrhuje zlúčiť PMÚ a SOI a zverejňovať detaily rozhodnutí ÚRSO

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 10:08 • 2 min
Beblavý navrhuje zlúčiť PMÚ a SOI a zverejňovať detaily rozhodnutí ÚRSO

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR a Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) by sa mohli zlúčiť a rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by nemali byť utajované. To sú dve z piatich zásadných pripomienok, ktoré k návrhu Stratégie spotrebiteľskej politiky Slovenskej republiky na roky 2014 -2020 predložil opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

K návrhu zlúčiť PMÚ a SOI Beblavý uviedol, že funkcie týchto dvoch kontrolórov sú v mnohom podobné. "Obe inštitúcie sa snažia zabrániť rôznym zlyhaniam trhu a tiež zabezpečiť priaznivé podmienky pre spotrebiteľov," zdôvodňuje. Podľa poslanca by zlúčenie prinieslo okrem iného šetrenie a lepšie fungovanie týchto inštitúcií. "Ušetrené prevádzkové náklady a zdieľanie personálnych kapacít by viedlo k lepšiemu výkonu dozornej funkcie týchto inštitúcií," myslí si.
      

Opozičný poslanec chce tiež dosiahnuť, aby podrobnosti o rozhodnutiach ÚRSO neboli utajované. "Navrhujeme odstrániť zo zákona utajenia o hlasovaní jednotlivých členov regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ako i utajenie zápisnice z rokovaní," priblížil Beblavý. Utajovanie podľa neho zaviedla vláda Roberta Fica (Smer-SD).
      

Beblavý tvrdí, že všade, kde je znemožnená verejná kontrola, sa vytvára "ideálny priestor pre tlak lobistov". Obzvlášť to podľa neho platí pri tvorbe cien energií, kde to má dopad na celé Slovensko. "Všetky tieto utajenia preto navrhujeme odstrániť, čím by bolo možné zistiť, ako jednotliví členovia rady hlasovali. Z toho by bolo možné neskôr posúdiť aj prípadný vzťah hlasujúceho k regulovanej firme a umožniť novinárom dopátrať sa prípadného prepojenia, napríklad v podobe vlastníctva podielu v tejto firme či inej výhody, ktorú by daný člen regulačnej rady hlasovaním získal," zdôvodnil svoj návrh.
      

Zákonodarca tiež chce, aby regulačné a verejné organizácie poskytovali pre spotrebiteľov informácie, ktoré dnes povinne poskytované nie sú. "Navrhujeme zaviesť pre regulátorov a verejné organizácie minimálne štandardy zverejňovania, resp. poskytovania informácií pre spotrebiteľov, ktoré dnes povinne poskytované nie sú," uvádza sa v návrhu.
      

Beblavý si od jednoduchej možnosti dohľadania týchto informácií sľubuje, že spotrebitelia budú mať väčšiu šancu v prípade nezákonných praktík zo strany dodávateľa oznámiť pochybenia príslušnému regulátorovi.
      

Opozičný poslanec sa ďalej nazdáva, že spotrebiteľské združenia by mali mať možnosť získať odmenu z uloženej pokuty v prípade, že oznámili podozrenie z porušenia zákona a toto sa neskôr potvrdilo a bola udelená peňažná sankcia. Rovnako si myslí, že pri zvýšení dotácií pre spotrebiteľské združenia zo štátneho rozpočtu by mala platiť zásada zásluhovosti. "Tie spotrebiteľské združenia, ktoré v minulom období dokázali preukázateľne, na príkladoch konkrétnych súdnych sporov, pomôcť spotrebiteľom, by mali byť finančne preferované pred tými, ktoré úspešné neboli," doplnil sériu svojich pripomienok k návrhu stratégie spotrebiteľskej politiky.
      

Dokument pripravilo ministerstvo hospodárstva, nachádza sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort chce zvýšiť celkovú úroveň ochrany spotrebiteľa na Slovensku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies