Beblavý navrhuje zaviesť program na finančnú pomoc obciam

NETKY.SK • 11 December 2014, 10:14 • 2 min
Beblavý navrhuje zaviesť program na finančnú pomoc obciam

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý by chcel zaviesť do praxe program na finančnú pomoc obciam. Mohli by z neho získať financie na zníženie dlhu či na spätné odkúpenie majetkových podielov so zásadným významom pre danú obec. Svoj zámer zapracoval do návrhu zákona o finančnej pomoci obciam, ktorý dnes predstavil v úvode 11. rokovacieho dňa 44. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

"Program bude otvorený pre všetky obce a mestá na Slovensku, ako aj pre mestské časti v Bratislave a Košiciach," opísal poslanec v návrhu. V oboch prípadoch by štát podľa neho poskytol návratnú finančnú výpomoc za podmienky, že obec priloží na rovnaký účel rovnakú sumu peňazí. "Inými slovami, ak by obec získala na zníženie dlhu od štátu 500.000 eur, musela by sama prispieť tiež 500.000 eurami a dlh znížiť o milión eur," vyčíslil poslanec.

 

Beblavý navrhuje túto pomoc obciam financovať z príjmov z privatizácie 49-% podielu štátu v spoločnosti Slovak Telekom, ktorú už vláda schválila. Odhady podľa neho hovoria o tom, že štát by za podiel mohol získať zhruba do miliardy eur. Navrhuje preto, aby sa polovica z tejto sumy použila práve na pomoc samosprávam.

 

Na poslancov NR SR čakajú v priebehu dnešného dňa ďalšie návrhy zákonov, hovoriť sa však bude aj o vyslaní slovenských vojakov do Afganistanu. Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Antonína Cicoňa (Smer-SD), ktorého zaujíma, čo je hlavným dôvodom vypovedania zmluvy Slovenským elektrárňam o prevádzkovaní Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Marian Záhumenský (Smer-SD) chce zase vedieť, ako premiér hodnotí podmienky, za ktorých bola prenajatá Vodná elektráreň Gabčíkovo Slovenským elektrárňam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies