Beblavý navrhuje súkromné elektronické trhoviská

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 12:04 • 2 min
Beblavý navrhuje súkromné elektronické trhoviská

BRATISLAVA - Namiesto predraženého štátneho alebo monopolného súkromného elektronického trhoviska, cez ktoré by sa nakupovali všetky bežné tovary a služby vo verejnej správe, by podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého mali vzniknúť tri súkromné elektronické trhoviská, ktoré by medzi sebou súťažili. To, že ministerstvo vnútra pre vysoké náklady vyše 20 mil. eur so zriadením elektronického systému váha, považuje opozičný politik za rodiaci sa škandál.

slovakia

left justify in out

"Ak minister vnútra nie je schopný vybudovať elektronické trhovisko, alebo ho chce budovať rádovo predražene, vyzývam ho, aby zo zákona (o verejnom obstarávaní) odstránil monopol ministerstva vnútra a vyhlásil súťaž na tri súkromné elektronické trhoviská, ktoré si budú navzájom konkurovať," navrhol riešenie problému Beblavý. Ako príklad uviedol Českú republiku, kde štát platí päť súkromných portálov na obstarávanie a po plnom nábehu to stojí v prepočte 1,5 mil. eur ročne. 

 

Beblavý pripomenul, že zavedenie elektronického trhoviska, ktoré mal rezort vnútra zriadiť pôvodne k 1. júlu tohto roka, malo byť vlajkovou loďou reformy verejného obstarávania z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Argumentmi o elektronickom trhovisku zdôvodnil zrušenie jednej z najväčších vymožeností Radičovej vlády v oblasti transparentnosti - povinných elektronických aukcií," upozornil poslanec. 

 

Ministerstvo vnútra zvažuje, ktorá z dvoch možností na zavedenie Elektronického kontraktačného systému (EKS), čiže elektronického trhoviska, bude pre štát výhodnejšia. Minister vnútra v stredu povedal, že elektronické trhovisko by mohol prevádzkovať štát alebo iný subjekt. Ministerstvo chce posúdiť, či zavedenie elektronického trhoviska prinesie efekt, ktorý od neho očakáva. Do úvahy pripadá aj to, že projekt realizovať nebude. Odhadované úspory obstarávania cez elektronické trhovisko sú minimálne 12,5 mil. eur ročne, z toho na cene obstarávania 7,5 mil. eur a na kratšom čase 5 mil. eur. 

 

"Ministerstvo vnútra ešte ani nezačalo obstarávať samotné elektronické trhovisko, robilo si len podkladové štúdie," uviedol Beblavý. "Je zjavné, že aj keby sa súťaž rozbehla zajtra, elektronické trhovisko môže začať fungovať najskôr v roku 2015. Je pravdepodobné, že to bude až ku koncu roku 2015 a možno až v roku 2016," dodal. 

 

Jedno elektronické trhovisko prevádzkované štátom, ktoré navrhoval Kaliňák, už v minulosti označil Beblavý spolu s kolegyňou Luciou Žitňanskou za zlé riešenie. "Obávam sa, že minister vnútra chce vytvoriť situáciu, kde dohodí násobne predražený IT kšeft vopred vybranému záujemcovi," upozornil Beblavý. Za výhody viacerých elektronických trhovísk považuje úspornosť, lebo by nikto nemal monopol, ako aj obmedzenie korupčného a posilnenie klientskeho potenciálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies