Beblavý navrhuje oslobodiť najchudobnejších od poplatku za sociálnu dávku

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 15:30 • 2 min
Beblavý navrhuje oslobodiť najchudobnejších od poplatku za sociálnu dávku

BRATISLAVA – Vláda Roberta Fica (Smer-SD) hodila najchudobnejším občanom od nového roka pod nohy poleno v podobe poplatku na katastri. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Má ísť o poplatok za zriadenie vecného bremena, ktoré je potrebné k priznaniu príspevku na bývanie. Ten je súčasťou pomoci v hmotnej núdzi a dostávajú ho najchudobnejší občania.

slovakia

left justify in out

"Ak napríklad dôchodca býva v dome, ktorý nevlastní a tento príspevok na bývanie chce poberať, podľa výkladu úradov práce, sociálnych vecí a rodiny si v zásade musí zriadiť k danej nehnuteľnosti vecné bremeno. Potvrdenie o jeho zriadení následne úradu zdokladuje," priblížil Beblavý. Problém vidí v tom, že za zriadenie bremena zaplatia záujemcovia o príspevok 66 eur na správnom poplatku a ďalšie peniaze dajú za spísanie zmluvy a prípadné právne služby. Pre niektorých to podľa neho môže byť likvidačná suma.

 

Problém s poplatkom chce poslanec vyriešiť pripomienkou k návrhu nového zákona o katastri nehnuteľností, ktorým sa okrem iného otvára sadzobník správnych poplatkov za jednotlivé úkony v katastrálnom konaní. Beblavý upozornil, že novým zákonom sa situácia pre najchudobnejších ešte zhoršuje, pretože výška spomínaného poplatku stúpne zo 66 eur na 70 eur.

 

Opozičný zákonodarca navrhuje, aby boli od poplatku oslobodení najchudobnejší občania po splnení dvoch podmienok. Ich celkový mesačný príjem spolu s nimi posudzovanými osobami by nesmel dosiahnuť 1,5-násobok sumy životného minima, teda 297,135 eura a návrh na začatie konania o vklade práva k nehnuteľnosti by museli podať v súvislosti s uplatnením nároku na sociálnu dávku. Ak by už ale chceli začínať katastrálne konanie vo veci, ktorá by so vznikom nároku na sociálnu dávku nesúvisela, poplatok by zaplatili rovnako ako všetci občania.

 

"Nakoľko novým zákonom o katastri nehnuteľností sa predpokladajú zvýšené príjmy zo správnych poplatkov, sme presvedčení, že štát si môže toto oslobodenie najchudobnejších v záujme sociálnej solidarity dovoliť," uzavrel Beblavý.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona