Beblavý navrhne zvýšiť verejnú kontrolu eurofondov

NETKY.SK • 5 September 2014, 11:23 • 2 min
Beblavý navrhne zvýšiť verejnú kontrolu eurofondov

BRATISLAVA - Vďaka korupcii a vládnym chybám sa z eurofondov namiesto zásadného impulzu pre pozdvihnutie krajiny stáva najväčšie ohrozenie štátneho rozpočtu, myslí si nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Podvody s eurofondmi sa dejú aj na najvyššej úrovni a slovenskí kontrolóri ich ´nevidia´. Brusel sa už definitívne rozhodol, že nepreplatí viac ako 165 miliónov eur a platby za ďalších 413 miliónov eur zadržal. Spolu ide o sumu, ktorá by napríklad umožnila zvýšiť platy učiteľov o polovicu," konštatoval podpredseda strany Sieť.

 

Keď Beblavý začiatkom mája informoval verejnosť o výsledkoch európskeho auditu, ktorý poukázal na nefunkčnosť slovenského systému, pozval minister financií Peter Kažimír Radoslava Procházku a jeho na stretnutie a prisľúbil urýchlené riešenie celej veci a ponúkol úzku spoluprácu. "Odvtedy uplynulo viac ako 100 dní, ale ministerstvo financií s nami napriek prísľubu ďalej nekomunikovalo. 27. júna som ministrovi Kažimírovi poslal list v zmysle zákona o poslancoch s podnetom na audit 150-miliónovej výzvy ministerstva hospodárstva, ktorá vykazuje rovnaké znaky podvodu ako tie, na ktoré poukázala Európska komisia pri zastavení platieb. Podľa zákona musí minister na takýto list do 30 dní odpovedať. Do dnešného dňa som však nedostal odpoveď," poznamenal Beblavý na sociálnej sieti. 

 

Podľa neho preto nie je v záujme Slovenskej republiky ďalej vyčkávať a kryť vláde chrbát, osobitne, keď každý deň prináša nové "eurofondové míny". Na septembrovej schôdzi bude parlament schvaľovať zákon o eurofondoch na ďalšie sedemročné obdobie (2014-2020). Beblavý k nemu predloží rozsiahly pozmeňovací návrh, ktorého cieľom je zásadne posilniť kvalitu a nezávislosť ministerských audítorov. Podpredseda strany Sieť navrhuje zásadnú zmenu v tom, ako sú vyberaní, hodnotení a prepúšťaní audítori kontrolujúci na jednotlivých ministerstvách eurofondy (výber prostredníctvom nezávislej výberovej komisie pozostávajúcej aj zo zástupcov audítorskej komory, ministerstva financií a NKÚ, hodnotenie na základe jasných kritérií rovnako nezávislou komisiou a zvýšená ochrana pred prepustením z iných dôvodov ako slabého výkonu). Beblavý chce zvýšiť verejnú kontrolu eurofondov a pravdepodobnosť odhalenia podvodov ešte v zárodku, presadzuje preto povinnú účasť opozície v monitorovacích výboroch jednotlivých operačných programov. Posilniť chce aj verejnú kontrolu pri všetkých projektoch (povinné zverejnenie anotácii projektov, hodnotiacich posudkov, podrobných rozpočtov…). 

 

Odstrániť by sa mala možnosť „vybavovania“ podnikateľmi pri eurofondoch. "Navrhujem zaviesť rovnosť podmienok – nárokovateľnosť fondov pre podnikateľov, ktorí splnia predpísané podmienky (tak to medzi rokmi 2004-2012 bez väčších problémov fungovalo v oblasti zamestnanosti). Ak ministerstvo nebude mať dosť peňazí, bude musieť transparentne sprísniť podmienky pre všetkých, ale skončí sa éra vybavovačov," uzatvára Beblavý na sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona