Beblavý: Návrh novely o Fonde na podporu vzdelávania je neprijateľný

NETKY.SK • 18 August 2016, 11:02 • 2 min
Beblavý: Návrh novely o Fonde na podporu vzdelávania je neprijateľný

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania je neprijateľný. Tvrdí to nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý kritizuje plánované zvyšovanie úrokov pri pôžičkách pre študentov a učiteľov.

slovakia

left justify in out

Beblavý upozorňuje, že z tohto fondu dostávajú v súčasnosti študenti a učitelia zvýhodnené pôžičky. Platia za ne úroky vo výške, za akú si aktuálne na finančných trhoch požičiava štát, čo je dnes 0,89 percenta. Podľa návrhu zákona budú študenti a učitelia platiť základnú sadzbu Európskej centrálnej banky zvýšenú o tri percentuálne body. To je dnes 3,05 percenta.


Beblavý tvrdí, že ide o viac ako strojnásobenie úrokov. "Pri maximálnom úvere z Fondu 15 000 eur a maximálnej splatnosti 15 rokov by tak mohol klient fondu na úrokoch zaplatiť 3 710 eur oproti dnešným 1 029 eurám, teda viac o takmer 2 700 eur. Súčasný mechanizmus bol nastavený ako férový voči štátu aj študentom a učiteľom - platia cenu, za ktorú si zdroje požičiava štát. Podľa nového návrhu na nich chce fond tvrdo zarábať," dodáva Beblavý s tým, že vzhľadom na fakt, že Fond dostal svoje zdroje od štátu úplne zadarmo a má aj podľa nového návrhu dostávať zadarmo štátne dotácie, to považuje za neprijateľné a podáva voči návrhu zásadnú pripomienku.


Návrh novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania predložilo ministerstvo školstva na medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré sa končí 26. augusta. Návrh prináša viacero zmien. Pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania budú môcť žiadať okrem pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a doktorandov v dennej forme štúdia aj vysokoškolskí učitelia, mladí výskumní pracovníci a umeleckí pracovníci do 35 rokov, ktorí pôsobia na vysokých školách. Nová úprava tiež uprednostňuje počet splnených prednostných kritérií v žiadosti o pôžičku pred váhou jednotlivého kritéria. Poradie kritérií bude mať význam len pri nedostatku peňazí vo fonde a súčasnej rovnosti počtu splnených kritérií. Novela tiež stanovuje viacero termínov na podávanie žiadostí o pôžičku pre študentov aj učiteľov. Reflektuje tak požiadavku študentov, aby im pôžičky vyplácali v skoršom termíne a mohli ich použiť aj na úhradu školného.


Základným problémom fondu pri poskytovaní pôžičiek je podľa ministerstva nedostatok prostriedkov. Prejavuje sa to aj tým, že fond dokázal v akademických rokoch 2013/2014 až 2015/2016 uspokojiť len necelých 60 percent žiadateľov. Nedostatok prostriedkov podľa ministerstva školstva v súčasnosti negatívne ovplyvňuje dlhodobý neúmerný pokles výnosov štátnych dlhopisov s desaťročnou splatnosťou, podľa ktorých sa stanovuje výška úročenia poskytovaných pôžičiek. Ďalej sú to zákaz zhodnocovania voľných finančných prostriedkov fondu v komerčných bankách, nemožnosť od júna 2013 vyberať poplatky za vedenie a správu pôžičkových účtov či objem prostriedkov, o ktoré sa každoročne znižuje nesplatená istina pôžičiek poskytnutých pedagógom. Medzi ďalšie príčiny podľa rezortu patria dĺžka odkladu splátok pôžičiek najmä v prípade študentov, čo sa prejavuje odloženou návratnosťou prostriedkov poskytnutých študentom v priemere o približne tri a pol roka.


Predpokladaný dátum nadobudnutia účinnosti zákona je 1. januára 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona