Beblavý: MH Development potrebuje nezávislú kontrolu

NETKY.SK • 5 November 2014, 12:21 • 2 min
Beblavý: MH Development potrebuje nezávislú kontrolu

BRATISLAVA - Spoločnosť MH Development potrebuje nezávislú kontrolu svojho hospodárenia, nie kontrolu orgánmi podriadenými strane Smer-SD. Vyhlásil to na stredajšom brífingu nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

"Zmyslom schôdze, ktorá ma začať o trinástej hodine sú dve veci. Požiadať Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), aby vykonal hĺbkovú kontrolu hospodárenia MH Development za ostatné roky a zároveň požiadať ministra hospodárstva, aby odvolal dozornú radu," priblížil Beblavý.

 

Beblavý upozornil, že bývalý konateľ MH Development Ladislav Košecký spolu s rodinou Hyžovcov, ktorá podľa neho najviac profitovala z biznisu v MH Development, sú blízki príbuzní bývalého prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ako ďalej informoval, nielen že sú príbuzní, ale aj zastupovali rodinu Gašparovičovcov v stavebných konaniach a iných projektoch. "Tak úzke prepojenie s najvyšším predstaviteľom štátu je škandálom samo o sebe a volá po nezávislom vyšetrení jeho šafárenia, osobitne, keď Ivan Gašparovič sám seba označil za akoby člena Smer-u," poznamenal Beblavý. 

 

Nezaradený poslanec opäť pripomenul, že poslanci Smeru-SD nepripustili minulý týždeň rokovanie v pléne NR SR o vykonaní kontroly NKÚ. Podľa neho, ak by parlament odsúhlasil kontrolu, prijalo by sa uznesenie a NKÚ by začal kontrolovať. "Minimálne na niekoľko týždňov, možno aj mesiacov, kým by NKÚ celú vec šetril, by celá kauza bola prerušená, to znamená, že by ďalšie politické údery strana Smer nedostávala," podotkol. 

Ďalším problémom podľa poslanca je skutočnosť, že na pôsobenie Ladislava K. dohliadala dozorná rada nie obyčajných úradníkov, ale vysokopostavených politických nominantov Smer-u. "Pani Eva Karasová bola riaditeľka kancelárie ministra hospodárstva za Tomáša Malatinského. Pani Simona Stahovcová je doteraz poradkyňa vedúceho služobného úradu Ministerstva hospodárstva SR," priblížil Beblavý. Táto dozorná rada podľa neho neodhalila počas dvoch rokov prenájom auta od samého seba, zamestnávanie príbuzných ani zadávanie zákaziek otcovi od syna. 

 

Bývalý konateľ obchodnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký je už obvinený z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako ďalej informoval v stredu minister vnútra Robert Kaliňák, policajti Národnej kriminálnej agentúry začali druhé trestné stíhanie vo veci, ktoré smeruje k ďalším pochybnostiam o hospodárení v MH Development. 

 

Minister hospodárstva Pavol Pavlis zároveň informoval, že ešte v utorok vymenoval nového konateľa spoločnosti a vymenil zvyšok dozornej rady. V spoločnosti momentálne prebieha vnútorný audit. Do budúcnosti minister hospodárstva plánuje zlúčiť MH Development so spoločnosťou MH Invest a následne ju previesť pod Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "Konali sme rýchlo, efektívne, účinne a za týždeň sme celý problém vyriešili,“ dodal ďalej Pavlis. Minister je presvedčený, že na pochybenia, na ktoré upozornil poslanec Miroslav Beblavý, by nakoniec prišla na konci roku pri závierkach a kontrole aj dozorná rada spoločnosti. 

Minister Kaliňák v súvislosti s Najvyšším kontrolným úradom SR uviedol, že nakoniec niektoré zistenia mu budú postúpené, keďže nie všetky konania budú trestným činnom. NKÚ podľa jeho slov nebude obídený a bude si plniť svoje úlohy. 

 

Situáciou v spoločnosti MH Development by sa v stredu mali zaoberať aj poslanci NR SR, a to na mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia prijať uznesenia o kontrole hospodárenia v spoločnosti. Schôdza ma začiatok stanovený na 13:00 hod. Iniciátorom schôdze je nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Pod jeho návrh sa podpísalo 31 poslancov NR SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies