Beblavý: Ľudia musia mať právo umiestniť dieťa v predškolskom zariadení

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 15:07 • 2 min
Beblavý: Ľudia musia mať právo umiestniť dieťa v predškolskom zariadení

BRATISLAVA - Ľudia by mali mať zákonné právo umiestniť dieťa v materskej škole alebo detskej skupine. "Navrhujeme garanciu predškolskej starostlivosti," povedal pre agentúru SITA poslanec a člen Siete Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Iba finančná pomoc samosprávam pre materské školy, o ktorej začal prednedávnom rozprávať vládny Smer-SD, podľa Beblavého nestačí. "My si myslíme, že okrem finančnej podpory samosprávam by mala existovať tak ako napríklad v Nemecku tzv. predškolská garancia, to znamená, že rodič bude mať legálny právny nárok na to, že ak požiada, bude mať kde umiestniť dieťa, či už do materskej školy alebo detskej skupiny," vysvetlil Beblavý. Iba viac peňazí na rozšírenie materských škôl podľa jeho slov môže pomôcť vo veľkých mestách, nemusí to však fungovať v malých a stredne veľkých obciach, keďže všetko bude závisieť od toho, koľko dá štát peňazí a aký aktívny bude starosta. "Považujem za optimálne riešenie tam, kde je málo detí, aby nemuseli zriaďovať škôlku. Môže sa v dedine vybrať jedna pani, ktorá bude strážiť päť detí, ak splnia nejaké minimálne podmienky. Nemusia preto budovať budovu pre pár detí," konštatoval Beblavý. V aktuálnom školskom roku podľa štatistických údajov materské školy pre nedostatok kapacity neprijali takmer 9 000 nahlásených detí.

 

Garancia predškolskej starostlivosti bude jedným z bodov základného programového manifestu, ktorý chce Sieť schváliť na ustanovujúcom sneme na prelome augusta a septembra. V sociálnej oblasti Sieť presadzuje minimálny dôchodok pre ľudí, ktorí majú odpracovaných 40 rokov. Beblavý ešte v apríli predložil do parlamentu novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, v ktorej navrhoval pre ľudí dôchodkovo poistených aspoň 40 rokov minimálny dôchodok 300 eur (jednotlivec) alebo 500 eur (dvojica). Vládny Smer-SD tento návrh v polovici júna zamietol, neskôr koncom júna na pracovnom sneme Smeru-SD premiér Robert Fico ohlásil, že vláda zavedie minimálny dôchodok. "Vyzerá, že Smer to prijme vo veľmi podobnom znení, ako som navrhoval. Asi to odkopírujú," konštatoval Beblavý. V oblasti právneho štátu presadzuje Sieť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov. Aj tento návrh už predkladali do parlamentu, kde ho Smer zamietol. "Je to pripravené, len na to treba politickú vôľu," konštatoval Beblavý. 

 

Za zásadnú vec pokladá Sieť aj energetickú bezpečnosť a podporu národnej energetickej bezpečnosti. "S tým súvisí podpora čo najširšieho a najrýchlejšieho prepojenie energetickej infraštruktúry najmä v krajinách V4, aby sme neboli závislí od jedného zdroja či už ropy, plynu alebo iných surovín. Rovnako s tým súvisí aj zákon o ochrane národnej energetickej bezpečnosti, ktorý vláde dáva možnosť vstúpiť do predajov v energetike, ak by ohrozovali národnú bezpečnosť Slovenska," dodal opozičný poslanec. Sieť pripravuje aj návrhy v oblasti súdnictva, presadzuje myšlienku jedného platu pre verejného funkcionára a vládu sa bude snažiť primať k podpore nového zákona o konflikte záujmov, ktorý by zvýšil kontrolu nad príjmami verejných funkcionárov. 

 

Na prvom sneme schváli Sieť základný programový manifest, Beblavý očakáva, že detailný rozsiahly program prijmú o rok na ďalšom sneme, tento program už bude zároveň aj predvolebným. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies