Beblavý: Kaliňákova reforma obstarávania zlyhala, nefunguje ani zákaz dodatkov

NETKY.SK • 13 Február 2015, 10:22 • 2 min
Beblavý: Kaliňákova reforma obstarávania zlyhala, nefunguje ani zákaz dodatkov

BRATISLAVA - Reforma verejného obstarávania z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka zlyhala.

slovakia

left justify in out

Zákon o verejnom obstarávaní nepriniesol ani zrýchlenie obstarávaní, ani zvýšenie počtu účastníkov v súťažiach a nefunguje ani zákaz dodatkov navyšujúcich cenu zákazky. Tvrdí to podpredseda Siete a nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Opiera sa aj o zistenia Transparency Internetional Slovensko.
      

V súvislosti s dodatkami Beblavý uviedol, že ich zákaz nefunguje. "Podľa prechodných ustanovení zákona sa toto obmedzenie týka len zmlúv, ktoré sú uzavreté po 1. 7. 2013. K státisícom zmlúv uzavretých dovtedy je možné dodatky uzatvárať donekonečna," upozornil podpredseda Siete.
      

Ako príklad uviedol dodatky, ktoré uzavrel poslanec Smeru-SD a riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Jozef Ježík k zmluve o stavbe nového nemocničného pavilónu. "Napríklad osemnásty dodatok vo výške 2,63 milióna euro uzavrel 2. júla 2014, teda viac ako rok po účinnosti nového zákona," zdôraznil Beblavý.
      

Zákaz dodatkov podľa neho nefunguje ani pri nových zmluvách. "Len pri letmom pohľade do Centrálneho registra zmlúv sme našli viac ako 20 zmlúv uzavretých až po 1. júli 2013, ku ktorým už odvtedy stihli aj vzniknúť dodatky navyšujúce cenu," doplnil Beblavý.
      

Pripomenul, že Kaliňák označoval zákaz dodatkov za jeden zo základných pilierov svojej reformy verejného obstarávania. V prípade reformy sa môže minister podľa Beblavého pochváliť len s elektronickým trhoviskom. "To je však pre štát urobené nevýhodne," dodal Beblavý vo svojom stanovisku. Situáciu by podľa neho vyriešil nový zákon, ktorý by bol na špekulantov tvrdší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies