Beblavý iniciuje hromadnú pripomienku k novele obstarávania

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 14:22 • 2 min
Beblavý iniciuje hromadnú pripomienku k novele obstarávania

BRATISLAVA - Opozičný poslanec NR SR Miroslav Beblavý (Sieť) v utorok inicioval hromadnú pripomienku k návrhu tzv. protischránkovej novely zákona o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Pripomienkou pod názvom "Nedovoľme schránkam vyciciavať slovenské zdravotníctvo" chce poslanec hlavne vytvoriť verejný tlak na Smer s tým, že ľudia za tri mesiace nezabudli na to, kto a ako vyciciava slovenské zdravotníctvo.

 

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nedávno predložil na medzirezortné pripomienkovanie návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Ten zabezpečí vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod, ktorý sa bude vzťahovať len na subjekty získavajúce zákazky z verejného obstarávania. Tento návrh podľa Beblavého nerešpektuje uznesenie Národnej rady SR. 

 

"Dnes vláda svoj sľub nechce dodržať. Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh, podľa ktorého sa bude týkať len časti verejných peňazí - tých, ktoré prechádzajú cez zákon o verejnom obstarávaní," uviedol Beblavý. Najväčšie vyciciavanie slovenského zdravotníctva sa však podľa neho nedeje cez verejné obstarávanie, keďže zdravotné poisťovne si výkony objednávajú úplne mimo tohto zákona. "Najväčšie vyciciavanie slovenského zdravotníctva sa deje cez dve cyperské schránkové firmy, ktoré vlastnia poisťovňu Dôvera. Poisťovňa nielenže hospodári s viac ako miliardou eur ročne z verejného zdravotného poistenia, ale si z neho len v roku 2013 odliala do schránkových firiem viac ako 100 miliónov eur nad rámec štandardného zisku," dodal Beblavý. 

 

Zároveň návrh novely podľa poslanca neumožňuje reálne skontrolovať, ak sa skutoční majitelia skryjú za nastrčených. "Ustanovuje totiž, že štátne orgány budú prešetrovať pravdivosť údajov len vtedy, keď im niekto predloží skalopevné dôkazy, že firma klame. Tieto dôkazy sa však v praxi dajú získať len vyšetrovaním zo strany štátnych orgánov," upozornil Beblavý. 

 

"Hromadná pripomienka k novele zákona o verejnom obstarávaní preto vyjadruje zásadný nesúhlas s tým, aby sa novela týkala len verejného obstarávania. Žiada, aby v súlade s uznesením NR SR obsahovala všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi a verejným majetkom, vrátane identity tých, ktorí profitujú zo zdravotného poistenia," priblížil Beblavý. Tiež žiada, aby kvalifikovaný podnet nemusel obsahovať skutočnosti preukazujúce nepravdivosť údajov a dôkazy týchto skutočností, ale aby mohol obsahovať aj skutočnosti vytvárajúce odôvodnenú pochybnosť o pravdivosti údajov. 

 

Vláda vlani v decembri na základe uznesenia NR SR uložila predsedníčke ÚVO Zite Táborskej pripraviť návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register užívateľov konečných výhod. Cieľom má byť efektívnejšie a transparentné používanie verejných zdrojov nielen pri verejnom obstarávaní, ale aj pri nakladaní so štátnymi aktívami, majetkom štátu a samosprávy. Nová novela doplní parlamentom už schválenú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá je účinná od 1. marca a mala by znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky. 

 

S vytvorením verejného registra konečných užívateľov výhod v členských štátoch Európskej únie ku všetkým právnickým osobám, nielen tým, ktoré používajú verejné zdroje, počíta pripravovaná štvrtá európska smernica o predchádzaní využívania finančného systému na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu. "Zriadenie verejného registra konečných užívateľov výhod v rozsahu subjektov, ktoré nakladajú s verejnými prostriedkami, so štátnymi aktívami, dotáciami, získajú štátnu pomoc, nakladajú s majetkom štátu a majetkom územnej samosprávy, a to ešte pred konečným schválením danej smernice Európskej únie, a teda bez jej dôslednej transpozície a tiež bez potrebnej súčinnosti všetkých relevantných a zainteresovaných subjektov, by sa v priebehu niekoľkých mesiacov ukázalo ako neefektívne, nesystémové a nehospodárne," zdôvodnil ÚVO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies