Beblavý: Iniciatíva V mojom mene má posunúť SR na vyššiu úroveň

NETKY.SK • 12 November 2016, 15:23 • 2 min
Beblavý: Iniciatíva V mojom mene má posunúť SR na vyššiu úroveň

BRATISLAVA - Vytvorenie ucelenej vízie, na základe ktorej sa Slovensko posunie na vyššiu úroveň. To je jeden z cieľov iniciatívy V mojom mene, ktorú zatiaľ predstavuje 12 osobností verejného a politického života. S myšlienkou prišli ešte v máji nezávislí poslanci Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík v spolupráci s expertkou na vzdelávanie Zuzanou Zimenovou.

slovakia

left justify in out

V záujme presadzovania cieľov iniciatívy k nej prizvali ďalšie aktívne osobnosti na celoštátnej, ale aj regionálnej a miestnej úrovni, odborníkov a tiež ľudí, ktorí presadzujú verejný záujem cez občianske aktivity osobne, alebo prostredníctvom mimovládnych organizácií. Beblavý uistil, že iniciatíva nie je skrytou formou politickej strany, ale združením s konkrétnymi verejnoprospešnými cieľmi.

 

Prvý pilier aktivít nesie názov Slovensko 2.0. Výsledkom má byť ucelená vízia, na základe ktorej sa Slovensko posunie na vyššiu úroveň. "Po vstupe do EÚ mali naši občania oprávnené očakávanie, že sa postupne vyrovnáme západnej Európe vo všetkých ohľadoch. Už viac ako desať rokov sa však zásadné spoločenské problémy u nás skôr kopia a len málo hĺbkovo riešia. Platí to o právnom štáte a vytlačení korupcie z verejného života, ekonomike založenej na poznatkoch a inováciách, rovných príležitostiach mužov a žien, ale aj o kvalitnom školstve či zdravotníctve," uviedol Beblavý s tým, že cieľom iniciatívy je preto neúnavné presadzovanie modernizácie Slovenska na fungujúcu európsku krajinu.

 

Cieľom internetovej poradne Na Vašej strane je premostiť priepasť, ktorá sa na Slovensku vytvorila medzi občanmi a ich volenými zástupcami. "Poslanci a naši experti mesačne riešia stovky problémov ľudí z rôznych lokalít Slovenska a niektoré otázky a problémy sa opakujú. Rozhodli sa preto ponúknuť občanom možnosť hľadať riešenie ich problémov online na jednom mieste," vysvetlil Beblavý.

 

Odpovede na otázky a problémy občanov budú zverejňované na adrese www.navasejstrane.sk. Súčasťou webovej stránky je aj zmena parlamentnej Hodiny otázok na nástroj občianskej kontroly vlády. Poslanci iniciatívy V mojom mene zbierajú otázky medzi občanmi a kladú ich ministrom. "Každý občan sa tak môže pýtať vlády priamo na to, čo ho trápi a zaujíma. Odpovede ministrov sa už dnes dajú na spomínanom poradenskom webe nájsť," povedal opozičný poslanec.

 

Aktivity štyroch zakladateľov podporila poslankyňa NR SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA), primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, poslankyňa mestského zastupiteľstva v Žiline a zakladateľka Súkromného centra voľného času Žirafa Ľudmila Chodelková, pedagogička na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach Viola Želinská, vysokoškolský pedagóg a expert na zahraničnú politiku Vladimír Bilčík, advokát Pavel Nechala, odborník na sociálne vylúčenie Martin Vavrinčík a podnikateľ Anton Zajac.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona