Beblavý: Hrušovský nemá reálnu šancu vyhrať prezidentské voľby

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 10:53 • 2 min
Beblavý: Hrušovský nemá reálnu šancu vyhrať prezidentské voľby

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát KDH a Mosta-Híd Pavol Hrušovský podľa poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého nemá reálnu šancu vyhrať prezidentské voľby.

slovakia

left justify in out

"Podpora SDKÚ-DS by znamenala vopred obetovať prezidentské voľby na oltár dobrých vzťahov s KDH a Mostom. A ja si nemyslím, že to je správne riešenie, v tomto smere postoj SDKÚ-DS podporujem," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Beblavý. Pripomenul, že už na jar hovoril, že SDKÚ-DS by malo podporiť politika, ktorý má reálnu šancu vyhrať a zároveň niekoho, kto je čo najbližšie ich hodnotám. "Ak sa pozriem na pelotón kandidátov, s výnimkou Jána Čarnogurského nemám s nikým zásadný hodnotový problém, ale o žiadnom si nemyslím, že má šancu poraziť Fica alebo iného silného kandidáta Smeru. Moja dilema dnes nie je, že by kandidovali zlí ľudia, s ktorými by som nechcel nič mať, každý z nich by bol oveľa lepší prezident ako historický priemer alebo alternatíva Smeru, ale mal by to byť niekto, kto môže vyhrať," vysvetlil Beblavý.

SDKÚ-DS je podľa jeho slov v ťažkej situácii v tom, že evidentne jeden z mála kandidátov, ak nie jediný, ktorý by Roberta Fica poraziť mohol, je Iveta Radičová, ktorá odmieta ísť do volieb. Zároveň je pre sympatizantov SDKÚ-DS najbližšia. "Ak by Iveta Radičová zmenila názor, a niekedy by som povedal, že v politike je potrebné zmeniť názor, ak je to v záujme krajiny, tak by mala šancu, aj keby sa rovno prihlásila v novembri. Nemyslím si, že u nej rozsiahla kampaň má zmysel, ľudia ju poznajú, majú na ňu názor, dva tri mesiace sú podľa mňa viac než dostatočné. Z toho pohľadu rozhodnutie počkať do relatívne poslednej chvíle a potom podporiť z prijateľných kandidátov toho, kto bude mať najväčšiu šancu vyhrať a bude najbližší našim hodnotám, je správny postup, akokoľvek to nie je niečo, čo robí dobrý imidž," konštatoval Beblavý. 

Chybu podľa neho urobili tri pravicové strany na jeseň minulého roka, keď začali otvorene hľadať spoločného prezidentského kandidáta. "Tri strany Ľudovej platformy a jej vedenia môžu len sebe nadávať za to, že túto tému vytiahli už minulú jeseň a odvtedy sa ňou nechávajú permanentne fackovať a frustrujú voliča až doteraz," dodal. Pravica mala podľa jeho názoru povedať, že prezidentského kandidáta predstaví v septembri až novembri 2013. "Mali sme hovoriť o úplne iných veciach. Slovenský ľud tým až tak nežije, skôr to našim voličom posiela posolstvo, že riešime veci, ktoré sú pre nich nepodstatné a skôr nám to škodí. Toto bola zásadná politická chyba. Dnes už je to na poučenie do budúcnosti, mali sme sa venovať reálnej robote na konkrétnych témach od zamestnanosti cez korupciu, škandály, školstvo, sociálny systém a netraumatizovať ľudí prezidentskou kandidatúrou, na ktorej sa bude dať dohodnúť, ak vôbec, najskôr na jeseň," poznamenal Beblavý. 

Terajší prezidentskí kandidáti už rozbiehajú svoje kampane, Beblavý preto v tejto fáze nepovažuje za taký veľký problém, ak sa SDKÚ-DS prikloní k niektorému z nich pred koncom roka. "Nevidím dôvod nad tým plakať a v tom prípade je lepšie počkať a vidieť, čo sa stane s Ivetou Radičovou. Ostatní nemajú buď vôbec žiadnu šancu, alebo ich šanca je nízka, to znamená, keby ona do toho vstúpila, hra by sa veľmi zmenila," dodal poslanec za SDKÚ-DS. Doterajšie nie expremiérky pre kandidatúru berie Beblavý veľmi vážne. "Ale ak by ju ľudia presvedčili, aby zmenila názor, tak by to nemalo byť brané proti nej, že porušila slovo alebo zmenila názor, lebo toto je taká situácia, kde ísť do toho, trochu sa obetovať akoby pre krajinu a zmeniť svoj postoj, je úplne v poriadku. Ale či to spraví alebo nespraví, je úplne na nej," podotkol opozičný poslanec. 

Beblavý sa zároveň domnieva, že Fico bude kandidovať na funkciu hlavy štátu, ak Radičová do volieb nepôjde. "Boja sa len Radičovej, ak nebude kandidovať, myslím si, že pán Fico pôjde do toho. Preto má pre neho význam aj čakať, ako premiér je najvýraznejšia postava a kampaň nepotrebuje. Čaká a púšťa balóniky. Smer je do veľmi veľkej miery riadený kombináciou prieskumov verejnej mienky a politického citu Roberta Fica, neviem, čo im prieskumy a cit povedia, ale myslím, že zatiaľ im hovorí, že Radičová je riziko," uzavrel Beblavý. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona