Beblavý: Eurofondy opäť prinesú nečerpanie, mrhanie a rozkrádanie

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 16:12 • 2 min
Beblavý: Eurofondy opäť prinesú nečerpanie, mrhanie a rozkrádanie

BRATISLAVA – Výsledok využívania eurofondov v novom programovom období bude rovnaký alebo horší ako v súčasnosti: nečerpanie, mrhanie, rozkrádanie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (Sieť) v reakcii na dnešné podpísanie Partnerskej dohody o čerpaní fondov Európskej únie (EÚ) na roky 2014 až 2020 medzi predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) a komisárom Európskej komisie pre regionálny rozvoj Johannesom Hahnom.

 

"Bohužiaľ, takmer v ničom vláda nereflektovala na rozsiahle pripomienky, ktoré sme predložili," konštatoval Beblavý.

 

Poslanec kritizuje najmä zlé nastavenie finančných priorít. "Na školstvo ide jeden z najnižších objemov peňazí a naopak – zásadne sa zvyšujú objemy prostriedkov na oblasti, kde sme boli doteraz svedkami najväčšieho rozkrádania a neefektívnosti – informatizácia a dotácie podnikom," zdôvodnil.

 

Beblavému chýbajú v Partnerskej dohode aj ciele skutočne merajúce úspech a nútiace k efektívnemu použitiu prostriedkov, napríklad v prípade zamestnanosti či dostupnosti starostlivosti o dieťa. Za potrebnú považuje tiež verejnú oponentúru a kontrolu národných projektov, ktoré sa podľa neho stali v mnohých oblastiach symbolmi mrhania až rozkrádania. Zároveň presadzuje zvýšenie prístupnosti fondov a zníženie administratívnej záťaže.

 

Európska komisia (EK) schválila Slovensku Partnerskú dohodu na roky 2014 až 2020 v piatok 20. júna ako v poradí piatemu členskému štátu EÚ. Základný strategický dokument stanovuje priority a podmienky SR pri realizácii investícií z európskych štrukturálnych a investičných fondov na najbližších 10 rokov v hodnote 15,3 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies