Beblavý: Doba neurčitá pre šéfa polície je OK, ale má ho odvolávať minister

NETKY.SK • 25 August 2018, 12:46 • 2 min
Beblavý: Doba neurčitá pre šéfa polície je OK, ale má ho odvolávať minister

BRATISLAVA - Policajný prezident má byť odvolateľný ministrom vnútra, lebo ten za neho nesie zodpovednosť. Pre TASR to uviedol nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý, ktorý presadzuje, aby výber policajného šéfa bol urobený aj odbornou oponentúrou.

slovakia

left justify in out

"Je tiež dôležité, aby existovala aj nezávislá inšpekcia, ktorá konanie policajného prezidenta a celej polície môže kontrolovať. Minister vnútra a policajný prezident majú mať zodpovednosť za políciu a nezávislá inšpekcia to má kontrolovať. Dnes je inšpekcia závislá na ministrovi, a tým pádom sa všetci dohodnú tak, aby to dopadlo v ich prospech," myslí si opozičný poslanec.

 

Voliť policajného prezidenta na dobu neurčitú, ako presadzuje SNS, je podľa Beblavého v poriadku. Vládny návrh hovorí o sedemročnom období. "Ja osobne by som bol za štvor- či päťročné funkčné obdobie. Pre nás je však dôležitejšie, aby minister mohol menovať a odvolať policajného prezident, ak má na to dôvod. Napr. nedostatočný výkon, kauzy či etické zlyhania. Či dôvody na odvolanie neboli subjektívne, na to sú súdy, aby to posúdili," dodal Beblavý.

 

Koaličná SNS v piatok (24.8.) uviedla, že chce ďalej rokovať o zmene pravidiel výberu policajného prezidenta. Odmieta navrhované sedemročné funkčné obdobie. Spravodlivé by podľa národniarov bolo, aby bol policajný prezident zvolený na dobu neurčitú. SNS zároveň odmieta tvrdenia, že nechce podporiť novelu zákona o Policajnom zbore, lebo si dáva podmienky v iných štátnych inštitúciách vrátane SIS.

 

O mechanizme, voľbe a iných problémoch Policajného zboru bude podľa národniarov hovoriť koalícia na najbližšej Koaličnej rade. "Polícia si vyžaduje viac systémových zmien, ako len voľbu prezidenta, resp. riešenie inšpekcie polície," dodáva SNS, ktorá detaily svojich návrhov predloží na najbližšej Koaličnej rade.

 

Navrhované pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru počítajú s tým, že ho bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak ale bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Vo funkcii by mal byť na sedem rokov. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona