Beblavý: Cieľom vlády Fica nie je riešiť nezamestnanosť, ale na nej zarobiť

NETKY.SK • 24 Február 2014, 13:21 • 2 min
Beblavý: Cieľom vlády Fica nie je riešiť nezamestnanosť, ale na nej zarobiť

BRATISLAVA - Cieľom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) pri použití eurofondov na tvorbu pracovných miest nie je riešiť nezamestnanosť v SR, ale na tomto závažnom probléme politicky a finančne zarobiť.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedol nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý.
      

Poslanec pripomenul, že v máji 2012 dala vláda 225 miliónov eur z fondov Európskej únie (EÚ) ministerstvu hospodárstva a 70 miliónov eur ministerstvu práce na tvorbu pracovných miest a zníženie vysokej nezamestnanosti najmä mladých ľudí. "Už vtedy som tých 225 miliónov pre ministra hospodárstva kritizoval a upozorňoval, že efekt na zamestnanosť z týchto peňazí bude zanedbateľný. Určite sa však dobre nabalia vybraní podnikatelia," zdôraznil Beblavý.
      

Predseda vlády vtedy podľa neho reagoval, že chce strážiť, aby sa tieto financie použili na vytvorenie nových pracovných miest a podporu hospodárskeho rastu. Rezort hospodárstva už ukončil najväčšiu výzvu a z eurofondov rozdal podnikateľom 150 miliónov eur. Beblavý vyčíslil, že 20 okresov s najvyššou nezamestnanosťou dostane len 28,8 milióna eur a 20 okresov, kde je nezamestnanosť najnižšia, bude mať k dispozícii 55,3 milióna eur, teda približne dvojnásobok. "To znamená, že peniaze primárne smerujú do najrozvinutejších oblastí Slovenska, ktoré majú s nezamestnanosťou najmenší problém," upozornil opozičný zákonodarca.
      

Ešte depresívnejšia je podľa Beblavého cena týchto pracovných miest. Ministerstvo hospodárstva zatiaľ zverejnilo zmluvy na viac ako dve tretiny dotácií vo výške 102 miliónov eur. Z nich majú zamestnávatelia vytvoriť 416 garantovaných pracovných miest pre mladých a 736 ďalších pracovných miest. "Náklady na jedno garantované pracovné miesto sú 138.600 eur. To je suma, za ktorú by mohol človek pracovať pomaly do smrti," zhodnotil.
      

Beblavý argumentoval príkladom firmy GAS Familia Stará Ľubovňa, ktorá získala od rezortu hospodárstva takmer 4 milióny eur. Za ne sa zaviazala vytvoriť jedno garantované miesto pre mladých a ďalších 39 miest, čo predstavuje 100.000 eur za jedno pracovné miesto. Firma zároveň vo februári minulého roka podpísala dohodu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni, kde z rovnakých eurofondov, len cez rezort práce vytvorila dve pracovné miesta pre mladých za takmer 11.000 eur, za jedno miesto teda dostala 5.478 eur. "Je to 20-násobne menej," uzavrel poslanec s tým, že pri Ficovej a Malatinského výzve na zamestnanosť len asi 5 % prostriedkov je nevyhnutná dotácia na tvorbu pracovných miest, zatiaľ čo 95 % ide podľa neho do vrecák podnikateľov, úradníkov a politikov."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies