Beblavý: Chce umožniť obciam nazerať do matriky pre jubileá

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:09 • 2 min
Beblavý: Chce umožniť obciam nazerať do matriky pre jubileá

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý chce, aby obce mohli nazerať do matriky a vyhotovovať výpisy z matriky pre uvítanie dieťaťa do života a gratulácie obyvateľom pri životných jubileách.

slovakia

left justify in out

Preto predložil do parlamentu novelu zákona o matrikách. Cieľom návrhu je podľa neho umožniť samosprávam lepší výkon činnosti, ktorý ju priblíži k obyvateľom a ktorými bude môcť legálnym spôsobom reagovať na narodenia a výročia obyvateľov. Obec podľa Beblavého už síce v súčasnosti môže do matriky nahliadať, ale to sa týka úradných potrieb podľa osobitného zákona. „Keďže žiadny predpis obci neukladá povinnosť blahoželať svojim obyvateľom, tento spôsob pri získavaní údajov z matriky neprichádza do úvahy. Takýto predpis by prirodzene ani nemal existovať, pretože blahoželania vyplývajú zo zásady slušnosti, ktorú zákonom nie je možné nanútiť,“ zdôvodnil Beblavý.

 

Podľa poslanca NR SR za Smer-SD Ľubomíra Petráka je však takýto návrh zbytočný, pretože každý obyvateľ, ktorý je prihlásený na trvalý alebo prechodný pobyt v obci, je vedený v evidencii obyvateľov. Obec údaje o ňom posiela aj do centrálneho registra obyvateľov. „Takže obec cez evidenciu obyvateľov vie zistiť, kto kedy slávi životné jubileum,“ povedal Petrák. Obec dostáva informácie pre evidenciu obyvateľov aj o narodení dieťaťa alebo o úmrtí. Údaje o dátume narodenia sa podľa neho nachádzajú aj v zozname voličov. „Obec sa teda vie dostať k informáciám, ktoré potrebuje k uvítaniam dieťaťa do života a gratuláciám obyvateľom pri životných jubileách, už dnes,“ dodal Petrák. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies