Beblavý chce uľahčiť fungovanie samospráv

NETKY.SK • 28 September 2014, 14:42 • 2 min
Beblavý chce uľahčiť fungovanie samospráv

BRATISLAVA - Zvýšiť prehľadnosť legislatívneho prostredia a zlepšiť fungovanie samospráv chce novelou zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec navrhuje, aby všetky nové aj novelizované zákony, ktoré sa týkajú kompetencií samospráv, boli účinné od 1. januára kalendárneho roka. „Vzhľadom na rozsah originálnych a prenesených kompetencií totiž niektoré samosprávy objektívne nemôžu byť schopné sledovať a aplikovať všetky zmeny vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov. Ďalšie samosprávy si musia na túto činnosť platiť právnika, ktorý by mohol byť využitý v iných oblastiach,“ vysvetľuje Beblavý.

 

Návrh by podľa neho pomohol fungovaniu samospráv, pretože jej príslušné orgány by sa mohli venovať svojim existujúcim povinnostiam, a „iba na začiatku roka by sa oboznámili s tým, čo sa v týchto povinnostiach zmenilo, respektíve aké nové povinnosti boli územnej samospráve uložené“. Mestá, obce a vyššie územné celky by tak nemuseli sledovať zmeny zákonov počas celého roka, ale oboznámili by sa s nimi len raz, a to na začiatku roka.

 

Účinnosť zákonov pre samosprávu od začiatku roka sa nebude týkať skrátených legislatívnych konaní, o ktorých sa rokuje pri nepredvídateľných udalostiach, pri ohrození základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody.

 

Parlament sa návrhom bude zaoberať na októbrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona