Beblavý chce širší register konečných užívateľov výhod

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 12:32 • 2 min
Beblavý chce širší register konečných užívateľov výhod

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý navrhuje, aby boli v registri konečných užívateľov výhod zapísané aj zdravotné poisťovne a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Takýto pozmeňujúci návrh podal v parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní. Cez register konečných užívateľov výhod by totiž podľa opozičného poslanca mal byť dohľadateľný každý, kto bude nadobúdateľom privatizovaného majetku, majetku štátu, verejnoprávnych inštitúcií, územnej samosprávy, dotácií či prostriedkov Európskej únie. Princípy efektívnosti a transparentnosti navrhuje Beblavý premietnuť aj do zákonov upravujúcich banky, konkurz a reštrukturalizáciu, aj činnosť súkromných zdravotných poisťovní.


Poslanec Beblavý upozornil na to, že spoločná správa ničí a komplikuje celý zákon o verejnom obstarávaní. Podľa neho 98 percent ustanovení zo spoločnej správy so schránkovými firmami nijako nesúvisí. Tvrdí, že novela zákona má kompletne nanovo zmeniť ustanovenia o elektronickom trhovisku. "Takto sa mení nanovo zásadný nástroj vlády," povedal. Kritizuje tiež to, že advokátske služby sa už nebudú musieť obstarávať formou súťaže. Nesúhlasí so zdôvodnením, že advokátske služby môžu poskytovať len advokáti. "To nemá nič spoločné s tým, či sa má súťažiť," povedal Beblavý.


Elektronické trhovisko označil Beblavý za veľmi dobrú vec, ktorú treba rozvíjať. Tvrdenia Smeru-SD o tom, aké úspory prináša tento inštitút, označil za totálne nepravdivé. "Nevieme, či elektronické trhovisko úspory prináša alebo nie," upozornil. Tento systém však podľa neho nefunguje dobre, lebo ide o užívateľsky nepriateľský a komplikovaný systém. Za chybu označil Beblavý to, že štát zadal zákazku na elektronické trhovisko jednej súkromnej firme.


Krátko po 12:00 predseda parlamentu Peter Pellegrini vyhlásil obedňajšiu prestávku. Popoludní čaká parlament obligátna štvrtková Hodina otázok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies