Beblavý chce od vlády správu s konkrétnymi opatreniami v školstve

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 10:31 • 2 min
Beblavý chce od vlády správu s konkrétnymi opatreniami v školstve

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) žiada, aby vláda do 15. októbra do parlamentu predložila správu o stave školstva s konkrétnymi opatreniami do roku 2016. Navrhuje to prijať v uznesení.

slovakia

left justify in out

Na dokumente z dielne ministerstva školstva kritizuje najmä to, že je nekonkrétna a chýba jej finančné krytie. Dostatočnú dôležitosť jej podľa neho neprikladá ani vláda, ktorá ju len zobrala na vedomie, ako sa to robí s menej podstatnými informatívnymi materiálmi. "Ako má parlament rokovať o dokumente, ktorý nie je finálny?," pýtal sa poslanec.

Beblavému sa nepozdávajú ani viaceré konkrétne opatrenia, ktoré správa obsahuje. Školstvu by podľa neho viac poškodili ako pomohli. Ako príklad uviedol návrh, podľa ktorého by rodičia museli dávať svoje deti do spádovej školy podľa miesta trvalého bydliska. Okrem toho by si mohli vybrať len súkromnú alebo cirkevnú školu. Čaplovič vyhlásil, že je ochotných z tohto opatrenia ustúpiť.

"Mnohé z navrhovaných opatrení sú navyše v rozpore s doterajšími krokmi ministra školstva," vyhlásil Beblavý. Dokument podľa neho nespĺňa očakávania, ktoré do neho vkladali poslanci, ktorí v decembri minulého roka žiadali od ministra, aby dokument vypracoval.

Vláda podľa neho doteraz neukázala, že školstvo je jej finančnou prioritou. "Školstvu na jednej strane dáva, no na druhej berie a ten celok pre školy nevyzerá dobre," domnieva sa Beblavý.

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák Beblavého kritizoval, že skĺzol do populizmu. "U vás som zvyknutý, že sa snažíte sa o vecné pomenovanie problémov a snažíte sa uvádzať fakty. Je preto pre mňa prekvapujúce, že ste skĺzli do polohy populistickej," uviedol Petrák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona