Beblavý chce od Jahnátka vysvetlenie k zamestnávaniu príbuzných na rezorte

NETKY.SK • 27 September 2013, 10:49 • 2 min
Beblavý chce od Jahnátka vysvetlenie k zamestnávaniu príbuzných na rezorte

BRATISLAVA - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa zrejme bude zaoberať zamestnávaním príbuzných ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) v jeho rezorte.

slovakia

left justify in out

O vysvetlenie v súvislosti s medializovanými informáciami k tejto téme požiadal Jahnátka šéf výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Vysvetlenie ministra Jahnátka spolu s návrhom ďalšieho postupu predloží výboru na zváženie počas najbližšieho zasadnutia v októbri. Opozičný poslanec pripomína, že podľa ústavného zákona je verejný funkcionár povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem a nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom.

Beblavý v tejto súvislosti poukazuje na ustanovenie, podľa ktorého verejný funkcionár nesmie využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb. To sa podľa Beblavého nevzťahuje na činnosť alebo úlohu, ktorá vyplýva verejnému funkcionárovi z výkonu jeho funkcie.

"Domnievam sa, že takéto konanie môže napĺňať skutkovú podstatu porušenia ústavného zákona, pri ktorej je možné uložiť verejnému funkcionárovi sankciu až vo výške dvanásťnásobku jeho mesačného platu," doplnil Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies